Найважливіші новини України та світу за понеділок, 2 листопада:

Зеленський та його звернення до "слуг народу"

Важливо Очільник КСУ не прийшов на допит у ДБР

Президент Зеленський перед засіданням фракції "Слуги народу" надіслав депутатам звернення щодо важливості розгляду законопроєкту, який стосується Конституційного Суду.

Глава держави закликав свою партію до жорстких рішень по Конституційному Суду. Так, він закликав депутатів підтримати його законопроєкт щодо розпуску КСУ. Мовляв, у протилежному разі влада отримає протистояння на вулицях.

Є ситуації, коли не можна просто відсидітися й вдати вигляд, що мене це не стосується. Дивна поведінка суддів у лічені години поставили країну на межу катастрофи,
– заявив глава держави.

За його словами, нині в України є три можливі сценарії розвитку подій – або країна буде знову втягнута в кривавий хаос, або держава, як система прозорих правил, припинить своє існування, або нарешті стане потужною політичною силою.

Аудіозвернення Зеленського до "слуг народу"

Слід зазначити, що законопроєкт Зеленського щодо розпуску КСУ розкритикували західні інституції – Венеціанська комісія і Рада Європи. Мовляв, припинення повноважень суддів – грубе порушення Конституції України. Натомість у Зеленського пояснюють: юридичного вирішення цієї кризи немає, тому доводиться йти політичним шляхом.

До теми Попри відкриття доступу до реєстру е-декларацій, НАЗК досі не може їх перевіряти

Важливо! Тим часом Конституційний Суд України планує 3 листопада розглянути низку важливих питань, зокрема конституційність закону про мову, закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" та ще багато іншого. Більше про ситуацію навколо скандального рішення КСУ та його подальшу роботу, позицію влади і заяви політиків – за посиланням.

Головне про рішення Конституційного Суду
Головне про скандальне рішення Конституційного Суду / Інфографіка 24 каналу

Теракт у Відні

Ввечері 2 листопада невідомий чоловік відкрив стрілянину по перехожих біля синагоги у центрі Відня. Трагедія сталася поблизу площі Шведенплац перед початком локдауну в Австрії через епідемію коронавірусу.

За даними поліції, загалом постріли відбулися у 6 районах австрійської столиці. Точну кількість нападників не називають. Водночас австрійські ЗМІ показали кадри із затримання 4 імовірних стрілків.

Офіційно жертвами зловмиників стали дві людини: чоловік і жінка – остання померла в лікарні. Також спецпризначенцям вдалося ліквідувати одного з нападників. Ще один утік і зараз переховується.

Станом на ранній ранок 3 листопада операція у Відні тривала. Центр австрійської столиці перекрила поліція. До охорони деяких об'єктів залучили навіть військовослужбовців. У МВС, зі свого боку, порекомендували дітям не йти до школи.

Канцлер Австрії Себастьян Курц назвав інцидент терактом. Водночас про свою причетність до нападів заявили джихадисти.

Відео з Відня, де стався кривавий теракт:

Засідання фракції "Слуги народу" і заяви його учасників

До теми "Слуга народу" провела засідання через рішення КСУ: деталі

Ввечері 2 листопада стало відомо, що Володимир Зеленський, а також прем’єр Шмигаль, глава МЗС Дмитро Кулеба та міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов взяли участь у засіданні фракції "Слуги народу".

Так, під час засідання глава держави ще раз закликав фракцію підтримати дострокове припинення повноважень чинного складу КСУ.

Зеленський сказав "слугам": якщо не відновити довіру суспільства до Конституційного Суду, країна втратить можливість отримати будь-яку міжнародну фінансову допомогу. Крім того, за його словами, під загрозою вже опинилися безвізовий режим України з Європейським Союзом, а також підтримка з боку ЄС, НАТО, Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних партнерів.

Парламентарка Галина Янченка після засідання сказала, що "Слуга народу" готова підтримати президентський законопроєкт, якщо "не будуть знайдені менш болючі рішення".

Це, серед іншого, відставка глави КС та інших суддів, які приймали рішення в порушення закону,
– пояснила Янченко свої слова.

Зеленський про ситуацію навколо КСУ

Читайте також Потрібен прозорий і відкритий конкурсний відбір суддів, – Зеленський про перезавантаження КСУ

Після засідання фракції "Слуги народу" Зеленський прийшов на ефір одного з українських політичних ток-шоу та розповів про ситуацію навколо КСУ та свої думки щодо подальших кроків та рішень, які слід приймати.

Сьогодні роботу Конституційного Суду я оцінюю, як ураган. Ми говоримо про наслідки цього урагану,
– наголосив Зеленський.

Зеленський зауважив, що вже зрозуміло, хто стоїть за рішенням КСУ. Зокрема, це представники "Опозиційної платформи за життя" та партії "За майбутнє".

Свою реакцію на рішення суду президент вважає швидкою та ефективною. За словами Зеленського, саме це зупинило майбутні дії КСУ.

Також президент впевнений, що судді КСУ не скасують закон про мову, оскільки над ними зараз висить дамоклів меч його законопроєкту".

Окремо Зеленський пригадав свою розмову з главою КСУ Олександром Тупицьким. Він сказав йому, що для українського суспільства існують "червоні лінії", через які нікому не можна переступати.

Цікаво, що Зеленський заявив: хоче, аби Верховна Рада працювала на державу. Якщо у країні буде політичний колапс через неможливість дійти згоди щодо законопроєкту по КСУ, то можливий навіть розпуск парламенту.

Найбагатші українці

Ще з важливого сьогодні КСУ не ухвалив рішення щодо тлумачення норм Конституції про землю, – ЗМІ

"Новое время" оновило свій рейтинг зі 100 найбагатших українців. У новому переліку майже 20% нових людей. У час пандемії і світової кризи свої статки відчутно наростили представники бізнесу в ІТ-сфері.

Разом 100 найбагатших українців мають статки у 34,4 мільярда доларів. За рік цей показник знизився на 0,4 мільярда доларів, а якщо порівнювати з довоєнним 2013 роком – то скоротився на 17,4 мільярда доларів.

Як виглядає перша десятка багатіїв:

  • Рінат Ахметов – 6,6 мільярда доларів (за рік падіння на 31%),
  • Віктор Пінчук – 2,415 мільярда доларів (за рік зростання на 5%),
  • Петро Порошенко – 1,492 мільярда доларів (зростання на 19%),
  • Дмитро Фірташ – 1,273 мільярда доларів (зростання на 61%),
  • Вадим Новинський – 1,224 мільярда доларів (падіння на 31%),
  • Ігор Коломойський – 1,181 мільярда доларів (падіння на 20%),
  • Олександр і Галина Гереги – 1,157 мільярда доларів (зростання на 24%),
  • Геннадій Боголюбов – 1,079 мільярда доларів (падіння на 22%),
  • Костянтин Жеваго – 853 мільйони (зростання на 15%),
  • Віктор Медведчук – 776 мільйонів доларів (зростання на 485%).

10 найбагатших українців інфографіка 24 канал
10 найбагатших українців / Інфографіка 24 каналу

Вирок для винуватця смертельної ДТП під Козином

Дивіться також У жахливій ДТП у Польщі загинули дві українки: фото

Антона Желепу, що під дією наркотиків та алкоголю, влаштував смертельну ДТП під Козином, засудили до 10 років ув'язнення. Суд у повному обсязі задовольнив позов потерпілих про відшкодування завданої шкоди.

Також Желепу позбавили права керувати автомобілем впродовж 3 років.

Прокуратура задоволена вироком, оскільки суд повністю підтримав позицію обвинувача щодо призначення йому максимального покарання, передбаченого санкцією статті. Обвинувачений повністю визнав вину та попросив вибачення у потерпілих,
– розповіла речниця прокуратури Надія Максимець.

Що відомо про резонансну ДТП під Козином?

Аварія трапилася 12 липня на Обухівському шосе поблизу Козина.В автомобіль Hyundai, в якому перебувала сім'я із 5 людей, на швидкості врізався Mercedes, за кермом якого був Желепа.
На місці події загинуло подружжя та їхня восьмирічна донька. Ще 2 хлопчиків віком 10 та 12 років з цього авто забрали до лікарні.Згодом молодша дитина померла у реанімації.
Згідно з результатами експертиз, під час ДТП Желепа перебував під дією алкоголю та наркотиків.

Заяви про локдаун

Актуально Що таке локдаун і за яких умов його можуть ввести в Україні

Поки в Україні триває адаптивний карантин і локдаун вводити ніхто не збирається. Проте, якщо добовий приріст хворих на COVID-19 зросте до 20 тисяч, – повторного локдауну не уникнути. Так сказав глава МОЗ Максим Степанов. До цього, щоправда, лунали інші заяви: приміром, президент допускав уведення локдауну при добовому прирості у 15 тисяч хворих.

Тим часом мер Києва Віталій Кличко розповів, що епідситуація у столиці складна, але введення жорстких карантинних обмежень буде крайнім заходом.

Підкреслю: запровадження карантину в столиці буде вже крайнім заходом! Це принципова позиція міської влади... Ми повинні втримати економіку міста, яка вже й так постраждала від кризи,
– заявив Кличко.

Він зауважив, що введення карантину і так завдало удару по місцевому бюджету. Згідно з підрахунками економістів КМДА, до кінця року столиця недоотримає близько п’яти мільярдів гривень.

Яка ситуація з коронавірусом в Україні?

В Україні вже 402 194 людини інфікувалися коронавірусом. З них одужати вдалося 163 768 людям, а померли від ускладнень, спричинених інфекцією, – 7 375 людей.
За минулу добу додалося 6 754 нових хворих.

Молдова обирає президента

Дивіться також Єрмак робив цікаві пропозиції, які би могли поєднати мене із ЗеКомандою, – Притула

У неділю, 1 листопада, у Молдові відбувся перший тур президентських виборів. Перемогу у ньому здобула проєвропейська кандидатка Майя Санду. Вона обійшла чинного президента країни, що має проросійські погляди, Ігоря Додона на 3%.

З ним же Санду і позмагається у другому турі виборів. Зауважимо, що раніше політикиня обіймала посаду прем’єр-міністра у Молдові.

Цікаво, що на попередніх президентських виборах у Молдові 2016 року в другий тур виборів також вийшли Додон і Санду. Тоді переміг проросійський політик. Ще під час передвиборчої кампанії Додон назвав український Крим "російським", що поставило офіційні контакти Києва і Кишинева на чотирирічну паузу.