Найважливіші новини України та світу за суботу, 6 червня:

Нові подробиці вбивство 5-річного Кирила Тлявова

Через рік після вбивства 5-річного Кирила Тлявова з'явилися нові деталі справи. Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що поліцейські здійснили понад 10 пострілів у бік громадського місця, де перебувала дитина.

Більше Роковини вбивства 5-річного Кирила Тлявова: як це було та що з підозрюваними поліцейськими зараз

Венедіктова додала, що наступне судове засідання у справі призначили на 18 та ‪19 червня. Під час нього прокурори клопотатимуть про продовження строку тримання під вартою фігурантів справи.

Вбивство 5-річного Кирила Тлявова: головне

  • 31 травня 2019 року двоє поліцейських, їхній друг та підліток відпочивали на одному з подвір'їв. Чоловіки випивали та стріляли по металевих банках. Одна з куль влучила у 5-річного Кирила Тлявова. Дитина боролася за своє життя, але надвечір 3 червня померла.
  • У момент злочину компанія чоловіків та підлітка нічого не підозрювали, гуляння продовжувалися. Спершу поліцейські Переяслава-Хмельницького стверджували, що 4 дітей гуляли на вулиці, коли 5-річний хлопчик з необережності посковзнувся та впав на асфальт, через що й отримав травму голови.
  • Лише через 5 місяців після трагедії, у справі про вбивство Кирила Тлявова стало 4 обвинувачених: інспектор водної поліції Іван Приходько, поліцейський Володимир Петровець, їхній друг Дмитро Кривошей і 17-річний син Петровця Станіслав.
  • За інформацією ЗМІ, суд може винести остаточний вирок у цій справі до кінця 2020 року.

Викрадення громадянки ЄС у Донецьку

В окупованому Донецьку зникла громадянка Іспанії Євгенія Йепес-Веньєса. Її викрали з власної квартири представники окупаційних військ. Наразі точне місцеперебування жінки невідоме.

Як зникла Євгенія Йепес-Веньєса

3 червня громадянка Іспанії, яка перебувала у Донецьку, зникла. За словами її чоловіка, перед викраденням вона подзвонила йому і повідомила, що до неї у квартиру ломляться невідомі чоловіки. Вона припустила, що це представники окупаційних військ. А прийшли вони до неї через те, що вона зі свого балкону зняла російський прапор, який там розвісили без її дозволу за день до цього.

Важливо! На вулицях Донецька розвісили чимало російських прапорів на будівлях. Однак робили це не мешканці міста, а представники окупаційної влади.

Згодом зв'язок з жінкою пропав, а жоден з її номерів не відповідає. Чоловік жінки поспілкувався з сусідкою. Та заявила, що по його жінку прийшли 6 – 7 представників так званого міністерства держбезпеки, назвавши їх "КДБшниками". Згодом вони ще раз приходили до цієї квартири, заявивши, що вона перебуває під слідством.

Що відомо про зниклу жінку?Євгенія Йепес-Веньєса родом з Донецька. Саме там вона познайомилася зі своїм чоловіком. Пара одружилася і переїхала до Іспанії, а Євгенія стала громадянкою цієї країни. Однак квартиру у Донецьку вона не продала. Саме до цієї квартири й приїхала Євгенія на початку весни. Але покинути окуповане місто не змогла, адже всі пропускні пункти закриті через карантин.

Окупанти розвісили прапори у Донецьку
Окупанти розвісили прапори у Донецьку / Фото Цензор.НЕТ

Байден офіційно став кандидатом у президенти США

Колишній віцепрезидент США Джозеф Байден став кандидатом на пост президента США від Демократичної партії. Байден отримав 1995 голосів з 1991 необхідного.

Для мене було честю змагатися з однією з найталановитіших груп кандидатів, яких коли-небудь висувала Демократична партія,
– сказав Байден.

Інший кандидат Берні Сандерс отримав 1042 голоси. Раніше він заявляв, що відмовляється від участі у президентських перегонах. Таким чином Джозеф Байден є єдиним кандидатом від Демократичної партії.

Актуально У Трампа можливі проблеми: нові рейтинги кандидатів у президенти США

Вибори президента у США: головне

  • Вибори президента США заплановані на 3 листопада 2020 року. Це будуть 59 президентські вибори у Сполучених Штатах. Через спалах коронавірусу кандидати відмовились від класичної кампанії: скасовано мітинги та зустрічі з виборцями.
  • Кандидатом від республіканців майже гарантовано стане чинний президент США Дональд Трамп, а демократів представлятиме ексвіцепрезидент Джозеф Байден.
  • Колишній президент США Барак Обама підтримав кандидатуру Джозефа Байдена. Відповідно до останніх рейтингів, Джо Байден вже на 10% відірвався від чинного президента Дональда Трампа.

Що відомо про Джо Байдена?Він два терміни був віцепрезидентом за президентства Барака Обами. Раніше він претендував на посаду глави держави в кампаніях 1988 і 2008 років.

Колишній віцепрезидент США також розповів, що смерть його старшого сина Бо Байдена, який помер від раку мозку у 2015 році, завадила йому балотуватися на виборах 2016 року. Політик підтримував Євромайдан та засуджує агресію Російської Федерації.

День журналіста в Україні

Свято працівників медіасфери, а саме День журналіста в Україні відзначають щороку 6 червня. З цієї нагоди представників ЗМІ привітали відомі українські політики. Долучився до вітань і український президент Володимир Зеленський.

Цікаво Це ніколи б не потрапило в ефір: 24 канал показав курйозне відео про журналістів за кадром

Зеленський зібрав журналістів покататися на велосипедах. Зустріч відбулася у селі Залісся Броварського району Київської області.

Про що говорили президент та журналісти

  • Про відставку Авакова. Зеленський зауважив, що розуміє, чому люди протестують проти очільника МВС. Водночас додав, що, на його думку, немає краще міністра, ніж Аваков.
  • Про закупівлю костюмів для медиків. Зеленський не має зауважень до глави МОЗ Максима Степанова і впевнений, що міністр не міг закупити медичні костюми удвічі дорожче за аналогічні.
  • Про призначення міністра освіти. Зеленський хоче, аби цю посаду обійняв голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Однак останній наразі не погодився.
  • Про кандидата у мери Києва. Сам Зеленський заявив, що ще не визначився з кандидатурою, однак є кілька гідних кандидатів. Він додав, що підтримає одного з них, коли побачить соціологію.