Найважливіші новини України та світу за понеділок, 9 листопада:

Головне на тему Мир у Нагірному Карабасі: деталі історичної угоди Азербайджану, Росії та Вірменії

Історична угода між Вірменією та Азербайджаном

Вірменія, Азербайджан і Росія підписали угоду щодо припинення дій у Нагірному Карабасі приблизно опівночі 10 листопада.

На початку документу мовиться, що спільну заяву зробили президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян і господар Кремля Володимир Путін. Текст угоди оприлюднили деякі російські ЗМІ.

Про що саме заявили лідери країн

  • Оголошено про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабаського конфлікту з 00:00 хвилин за київським часом 10 листопада 2020 року. Азербайджан і Вірменія (далі – сторони) зупиняються на займаних ними позиціях.
  • Агдамський район і території, утримувані Вірменією в Газаському районі, слід повернути Азербайджану до 20 листопада 2020 року.
  • Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору буде розгорнуто миротворчий контингент Росії. Складатиметься він з 1 960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю. Також туди направлять 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.
  • Паралельно з розгортанням миротворців РФ має відбутися виведення вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту РФ – 5 років. Водночас є імовірність автоматичного продовження на наступні 5 років. Але станеться це, якщо жодна із сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну перебування миротворців про свій намір припинити застосування цього положення.
  • З метою підвищення ефективності контролю за виконанням сторонами конфлікту домовленостей буде розгорнуто миротворчий центр контролю за припиненням вогню.
  • Вірменія до 15 листопада 2020 року має повернути Азербайджану Кельбаджарский район, а до 1 грудня 2020 року – Лачинський район. Водночас Єреван залишає за собою Лачинський коридор шириною в 5 кілометрів. Він буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією та не зачіпатиме річку Шуша.
  • За погодженням сторін у найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху Лачинским коридором. Він забезпечить зв'язок між Степанакертом (столиця Карабаху) і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.
  • Азербайджан гарантує безпеку руху Лачинським коридором громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.
  • Внутрішньо переміщені особи та біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху та прилеглі райони під контролем Управління верховного комісара ООН у справах біженців.
  • Має відбутися обмін військовополоненими та іншими утримуваними особами й тілами загиблих.
  • Сторонам слід розблокувати всі економічні та транспортні зв'язки в регіоні. Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджану та Нахічеванською Автономною Республікою. Мета такого заходу – організація безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.
  • За погодженням сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'язують Нахічеванську Автономну Республіку з західними районами Азербайджану.

Реакція на угоду у Вірменії

Тисячі вірмен вийшли на вулиці Єревана. Вони не згодні з рішенням прем'єр-міністра Пашиняна про фактичну капітуляцію у війні в Нагірному Карабасі. Протестувальники побили спікера парламенту країни Арарата Мірзояна. Політика витягнули з машини. Зараз Мірзоян у лікарні.

Обурені люди захопили будівлю уряду та парламенту. Опозиційні сили повідомили, що планують скликати позачергове засідання задля відставки Пашиняна. Поки що опозиціонери зустрілись з представниками військових і після цього закликали громадян країни до спокою.

У Зеленського та Єрмака – коронавірус

Президент Володимир Зеленський та глава Офісу Президента Андрій Єрмак заразились коронавірусом.

Першим про хворобу повідомив Зеленський. Президент розповів, що з симптомів коронавірусу у нього є лише підвищена температура – 37,5. Єрмак ж стверджує, що почувається нормально.

Обоє політиків самоізолювались, однак планують працювати дистанційно.

До слова, на коронавірус захворів також міністр фінансів Сергій Марченко.

До речі Усі лікарні припиняють планові операції та переходять на лікування хворих з коронавірусом

Арешт підозрюваних у масштабній ДТП у Харкові та різанині у Кривому Розі

Запобіжний захід для підозрюваного у ДТП

Суд обрав запобіжний захід єгиптянину Хенді Алі, якого підозрюють у спричиненні масштабної ДТП у Харкові. Чоловіка триматимуть під вартою 60 діб, однак він може внести заставу у розмірі 10 мільйонів 510 тисяч гривень.

Алі повністю визнав свою провину та розкаявся. Проте запевняє, що його авто штовхнула інша автівка, тому він втратив контроль і виїхав на острівець безпеки.

Що відомо про Хенді Алі?

22-річний єгиптянин у день ДТП мав бути у СІЗО через справу про бійку з різаниною, проте його відпустили під заставу в 105 тисяч гривень. За 2 роки перебування в Україні чоловік 26 разів порушував правила дорожнього руху.

Що відомо про ДТП на переході у Харкові

Запобіжний захід для підозрюваного у різанині

Суд вирішив, що підозрюваного у різанині у Кривому Розі Тараса Усенка триматимуть під вартою 60 діб. Внести заставу він не зможе.

Нападнику обрали запобіжний захід, дивіться відео:

Різанина у Кривому Розі: що відомо

  • 7 листопада у Кривому Розі чоловік з ножем напав на перехожих.
  • Загинули 2 людей – 60-річний батько та 30-річний син. Ще 8 людей отримали поранення.
  • Нападника Тараса Усенка затримали, коли той намагався зарізати матір з дитиною.

Що відомо про Тараса Усенка?

Чоловік раніше повернувся з Чехії, де був на заробітках. Рідні кажуть, що тоді він став ніби іншою людиною. Усенко говорив, що чує голоси демонів, а на стінах у нього вдома знайшли дивні містичні символи. Крім того, Усенко перед нападом записував інформацію про своїх жертв у зошит.

Детальніше Різанина у Кривому Розі 7 листопада: все, що відомо, фото, відео

Азербайджан збив російський вертоліт

Азербайджан збив на кордоні з Вірменією російський вертоліт.

Повітряний транспорт "Мі-24" супроводжував колону воєнної бази Росії у Вірменії. Тоді його збили з переносного зенітно-ракетного комплексу. Відомо, що 2 членів екіпажу загинули, ще одного – забрали до лікарні з травмами середньої важкості.

В Азербайджані ж заявили, що вертоліт збили випадково. В Баку наголосили, що готові виплатити компенсацію.

Дивіться відео падіння вертольота:

Вертоліт палає Азербайджан збив вертоліт Росії
Вертоліт палає / Фото з телеграм-каналу Kotznews

Важливо КПВВ на Донбасі відновлюють роботу: Кравчук розповів коли

На Херсонщині перекинувся рейсовий автобус

На Херсонщині в Білозерському районі перекинувся рейсовий автобус. У результаті 2 людей загинули та 18 постраждали. Загиблим жінкам було по 42 та 54 роки.

Чому трапилась ДТП

За інформацією поліції, водій обрав небезпечну швидкість. Крім цього була погана погода. Тому автобус з'їхав у кювет та перекинувся.

Водію загрожує від 5 до 10 років ув'язнення. Керувати транспортом протягом 3 років, ймовірно, він теж не зможе.


Перекинутий автобус / Фото з соцмереж