Найважливіші новини України та світу за четвер, 27 серпня:

Газ подорожчає

Актуально Ціна на газ зростатиме до кінця опалювального сезону: експерт пояснив причину

"Нафтогаз" встановив ціну на природний газ для населення у вересні 2020 року на рівні 4,7 гривні за кубометр з ПДВ та без урахування вартості доставки. У порівнянні з серпнем ціна газу зросла на 1,46 гривні, тобто на 46%.

"Нафтогаз" підвищує також річну ціну на газ для населення

У перші два тижні вересня її можна зафіксувати на рівні 4,73 гривні за кубічний метр з ПДВ, але без вартості розподілу. З 16 по 30 вересня вартість тарифу зросте до 5,24 гривні за кубометр.

Як змінювалась ціна на газ від початку року

  • У лютому українці заплатили за спожитий у березні газ за тарифом 5,86 гривні за кубометр, що на 15% дорожче, ніж у січні.
  • У квітні через кризу ціни впали на 15%, у травні – ще на 21%.
  • У червні вартість знизилась ще на 6%.
  • А в липні ціна зросла на 7%, у серпні ще на 9% – до 3,24 гривні за кубометр.

Як формується ціна на газ?

З 1 серпня 2020 року ні "Нафтогаз", ні Кабінет Міністрів ціни на газ для населення безпосередньо не встановлює – їх регулює ринок. Тобто діє принцип імпортного паритету.

Україна купує газ на німецькому або нідерландському хабі. До цієї ціни додають вартість транспортних послуг.

Розстріл автобуса під Харковом

Ввечері 27 серпня на трасі Київ – Харків біля Люботина невідомі розстріляли автобус з членами організації "Патріоти – За життя". Інформацію першим оприлюднив нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива, який стверджував, що напад скоїли начебто представники "Нацкорпусу".

Як стався напад

  • Спочатку невідомі автомобілем Mitsubishi заблокували рух мікроавтобуса Mercedes і змусили його зупинитись.
  • З легковика вийшли декілька осіб й з травматичної зброї обстріляли мікроавтобус. Після цього зловмисники втекли на своєму автомобілі.
  • Побиття тривало прямо посеред дороги – на очах інших водіїв. Нападники били скло в транспортному засобі, а також спробували його спалити.
  • В результаті нападу на автобус поранення з травматичної зброї отримали четверо осіб. Один із них отримав черепно-мозкову травму. Загиблих немає.

Тим часом, в "Азові" та "Нацкорпусі" всі обвинувачення в свій бік заперечують і кажуть, що не причетні до інциденту. Натомість націоналісти назвали Киву психічно хворою людиною.

Дивіться відео нападу на автобус під Харковом:

Нападників затримали: як відреагували на стрілянину в МВС

  • Доволі швидко правоохоронці затримали 14 нападників та автомобіль, на якому ті пересувались. Їх спіймали затримали у Красноградському районі Харківщини.
  • Глава МВС Арсен Аваков та його заступник Антон Геращенко запевнили, що винних покарають. При цьому Аваков пригрозив політикам, які можуть бути причетними до організації стрілянини.
  • За фактом стрілянини в поліції відкрили кримінальну справу за статтею про хуліганство.


Затримані нападники / Фото з фейсбук-сторінки Антона Геращенка

Оновлені карантинні зони

Актуально На Київщині можуть посилити карантин

27 числа відбулося засідання Державної комісії ТЕБ і НС, і за її підсумками карантинні зони в Україні оновили.

Основні зміни: хто потрапив до червної зони

  • Через погіршення ситуації з коронавірусом розширили червону зону.
  • Згідно з рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, до червоної зони, зокрема, потрапили такі великі міста, як Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, Чернівці, Дубно, Острог, Ізмаїл.
  • А Луцьк та Суми стали "помаранчевими". Раніше усі перебували в інших зонах.
  • Нове епідемічне зонування почне діяти від початку доби 31 серпня.

Відзначимо, що в населених пунктах, що потрапили до червоної зони, школи, садочки та університети з 1 вересня, ймовірно, не відкриються.

МОЗ визначає рівень загрози за трьома показниками, замість чотирьох:

  • заповненість ліжок,
  • тестування,
  • рівень захворювань на 100 тисяч населення за 14 днів.

Якщо рівень завантаженості ліжок п'ять днів поспіль у всьому регіоні 50% і більше, то на його території встановлюється помаранчевий рівень, якшо понад 75% – червоний рівень.

адаптивний карантин
Карантин в Україні продовжили: що передбачають 4 зони / Інфографіка МОЗ

Саакашвілі повертається в Грузію?

Експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі звернувся до грузинів з вибаченнями, оголосивши про своє повернення. За словами політика, за сім років з моменту виїзду з Грузії у нього було "достатньо часу, щоб подумати та переоцінити багато проблем". Тепер політик знає "як краще служити країні" і "як уникнути помилок".

Саакашвілі переконаний, що тепер він і його команда зможуть зробити ще більше для покращення якості життя грузинів.

Українські справи Саакашвілі

  • В "Офісі простих рішень" одному з телеканалів підтвердили інформацію про повернення Саакашвілі в Грузію.
  • В організації додали, що не зупинятимуть свою діяльність. Тимчасово керуватиме нею Олександр Ольшанський, який до цього був заступником Саакашвілі.
  • Він наголосив, що є і грузином, і українцем. А також завжди мав й матиме дві домівки та відчуває обов’язок допомагати обом своїм народам.
  • Згодом Саакашвілі у ще одному пості зазначив, що він активно долучився до грузинської виборчої кампанії. Адже там у жовтні пройдуть національні вибори.
  • Водночас політик продовжуватиме виконувати обов'язки голови виконавчого комітету Національної ради реформ. У межах цього 27 серпня він приймав казахську делегацію в складі відомих бізнесменів, журналістів і політичних активістів.

Реакція грузинської влади

Міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані позитивно сприйняла рішення експрезидента, який перебуває у розшуку, виконати свою обіцянку і повернутися на батьківщину. За її словами, там на нього вже чекає тюрма.

Політичну діяльність Саакашвілі: що треба знати

  • Саакашвілі двічі був президентом Грузії – з 2004-го по 2007 рік і з 2008- го по 2013 рік. У 2012 році Саакашвілі втратив парламентську більшість і реальну владу в Грузії за підсумками парламентських виборів.
  • На зміну партії Саакашвілі "Єдиний національний рух" прийшла опозиційна коаліція "Грузинська мрія" бізнесмена Бідзіна Іванішвілі.
  • Саакашвілі покинув Грузію незадовго до інавгурації четвертого президента Георгія Маргвелашвілі – в листопаді 2013 року. Відтоді він на Батьківщину не повертався.
  • Більшість свого часу політик провів в Україні. Тут він отримав громадянство та у 2015 – 2016 роках був головою Одеської ОДА.
  • У 2014 році Головна прокуратура Грузії почала процедуру з оголошення Саакашвілі в міжнародний розшук.
  • Саакашвілі звинувачують за чотирма кримінальними провадженнями та ще за низкою справ його засудили заочно. Зокрема, йому інкримінують перевищення повноважень і розтрату бюджетних коштів. Сам Саакашвілі всі звинувачення у свій бік відкидає.
  • На початку травня 2020 року президент Зеленський призначив Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ в Україні.
  • Одразу після цього Грузія відкликала свого посла Теймураза Шарашенідзе з України для консультацій. Коментуючи це рішення, Саакашвілі заявив, що грузинському народу загрожує голод, якщо взаємини між Києвом і Тбілісі зіпсуються через його призначення.
  • Згодом прем'єр Грузії Георгій Гахарія заявив, що його країна не розриватиме дипломатичні взаємини з Україною через призначення Саакашвілі. Він підкреслив, що стратегічне партнерство з Україною не буде поставлено під сумнів "через окремих безвідповідальних політиків".

саакашвілі та україна
Що відомо про роботу Саакашвілі в Україні / Інфографіка 24 каналу

Хасиди в українських аеропортах

В аеропортах Києва, Одеси, Запоріжжя перебувають сотні громадян Ізраїлю. На оприлюднених у мережі фото помітно, що деякі з них сплять на підлозі. Схожу ситуацію незабаром очікують і у Львові.

Ізраїльські ЗМІ раніше повідомляли, що хасидів затримали і довго допитували в аеропорту "Бориспіль".

Водночас прикордонники кажуть, що затримань як таких не було, у паломників лише перевіряли документи й проводили з ними бесіди для з'ясування мети візиту. За версією ДПСУ, деякі ізраїльтяни не змогли пояснити мету поїздки в Україну. Частину з них відправили додому.

Хасиди в аеропортах України: дивіться відео

Хасиди очікують на дозвіл в'їхати в Україну: відео

Паломництво хасидів у 2020 році: головне

  • Цього року традиційне святкування Рош ха-Шана, як і інших свят в інших релігіях, відбуватиметься в особливих умовах через пандемію коронавірусу.
  • Український уряд спершу збирався заборонити хасидам в'їзд, але потім від цієї ідеї без пояснень відмовилися. Обійшлися спільним закликом України й Ізраїля до хасидів відмовитися від ідеї паломництва цього року.
  • Втім хасиди вирішили не відмовлятися від такої ідеї. Максимум – це те, що цього року паломників буде менше, а люди з групи ризику в Умань не поїдуть.
  • Паломники просять місцевим не перешкоджати їм, а натомість обіцяють інвестувати в Умань 100 мільйонів доларів. Тепер невідомо, чи все ж вдасться паломникам навідатися в Умань, оскільки 26 серпня уряд прийняв рішення про заборону в’їзду іноземців в Україну на місяць (з 29 серпня по 28 вересня).