Найважливіші новини України й світу за вівторок, 27 жовтня:

Коронавірус в Офісі Президента

В Офісі Президента України, який очолює Андрій Єрмак, одразу двоє його заступників захворіли на коронавірус. Це Юлія Ковалів й Андрій Смирнов.

Цікаво Президента неможливо обмежити, – Єрмак про свою роль біля Зеленського

Також одразу провели регулярне тестування Президент України Володимир Зеленський, голова його Офісу Андрій Єрмак й інші його заступники. У всіх них тести негативні.

Про підтверджене захворювання Юлія Ковалів сама розповіла у своєму фейсбуці. Також захворіли її чоловік і діти. Чиновниця розповіла, що перебуває під наглядом лікаря й почувається задовільно.

Натомість коронавірус в Андрія Смирнова Офіс Президента України підтвердив кільком українським ЗМІ. Наразі він не коментував власного самопочуття.

Гроші з онкологічного проєкту перерозподілили

Кабінет Міністрів України перерозподілив гроші з проєкту покращення діагностики онкологічних захворювань. Загалом перерозподілили майже 105 мільйонів гривень.

До слова Переведення грошей з лікування онкології на дороги: як це пояснюють в уряді

З цих грошей значну частину вирішили віддати на будівництво доріг у Львівській області. Мовиться про суму в понад 61,5 мільйона гривень. Решту грошей перерозподілять наступним чином:

  • 20 мільйонів гривень – на реставрацію головного корпусу ЛНУ імені Франка,
  • 7,2 мільйона гривень – на створення Міжнародного центру підготовки пілотів на базі Національного авіаційного університету,
  • 6 мільйонів гривень – на реставрацію староакадемічного корпусу ансамблю Братського монастиря у Києві.
  • 10 мільйонів гривень надали Міністерству енергетики на розвиток потужностей Новокостянтинівської шахти.

У Кабінеті Міністрів України заявили, що рішення про перерозподіл грошей дозволить завершити проєкт з покращення діагностики онкологічних захворювань у 2021 році.

Там пояснили, що взяли до уваги те, як реалізація цього проєкту відбувалася цього року. Мовляв, за 8 місяців 2020 року реалізували 0,4% з виділених грошей.

Нові ціни на газ

У листопаді 2020 року "Нафтогаз" встановив ціну на природний газ для населення на рівні 6,33 гривень за кубічний метр з ПДВ й без урахування вартості розподілу (доставки). Таким чином якщо порівнювати з жовтнем, вартість блакитного палива зросла майже на 35%.

Цікаво Ціна на газ для виробників тепла в жовтні зросла на чверть

До цього "Нафтогаз" різко підвищив ціни на газ для населення в серпні – вересні. А ось у жовтні – ціна газу не змінилася. У листопаді у межах місячного контракту ціна на газ зростає до 6,33 гривні за кубометр, у межах річного контракту становитиме 6,45 гривні за кубометр.

Якщо ви підключили тариф "Річний" у попередні місяці, то ви продовжуєте платити за газ за ціною того періоду. Наприклад, до 31 жовтня включно ще можна перейти на річний контракт за ціною 5,24 гривні за кубометр.

У компанії пояснюють, що причиною зростання ціни стала сезонність – взимку газ традиційно дорожчий, ніж улітку. Крім того, на вартість блакитного палива вплинуло зростання його гуртової вартості.

Зросли й ціни на пальне

Якщо вартість газу зросте лише з листопада, то вартість пального українські АЗС підвищили вже. Здебільшого вона зросла на 50 копійок – 1 гривню.

Цікаво Опустилась нижче 13% річних: які в Україні реальні ставки за іпотекою

Нова вартість А-92:

  • на великих АЗС: у межах 25,50 – 26, 50 гривні;
  • на менших АЗС: у межах 20,50 – 24 гривень;
  • середня ціна по Україні: 23,06 гривні.

Нова вартість А-95:

  • на великих АЗС: у межах 26 – 27,50 гривні;
  • на менших АЗС: у межах 22 – 25,50 гривні;
  • середня ціна по Україні: 24,13 гривні.

Нова вартість ДП:

  • на великих АЗС: у межах 25 – 26,50 гривні;
  • на менших АЗС: у межах 20 – 24,50 гривні;
  • середня ціна по Україні: 23,39 гривні.

Ціни на різне пальне в різних постачальників ви можете переглянути – за посиланням.

Суд скасував антикорупційну реформу

Під час закритого засідання 27 жовтня Конституційний Суд України скасував статтю Кримінального кодексу про декларування недостовірної інформації.

До слова Суд дозволив брехати в деклараціях: реакція Офісу Президента

Таким чином суд фактично скасував дію антикорупційної реформи 2014 року. Вона передбачала створення антикорупційних інституцій, початок електронного декларування для чиновників й інше.

Суд у своєму рішенні встановив, що буцімто кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є "неконституційною". Позов подали народні депутати від ОПЗЖ і групи "За майбутнє", яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Журналіст Сергій Лещенко також стверджує, що суд скасував положення щодо незаконного збагачення, електронного декларування й повноважень НАЗК.

Коронавірус у Катерини Кіт-Садової

На коронавірус захворіла дружина мера Львова й власниця медіахолдингу ТРК "Люкс", до якого належить 24 канал, Катерина Кіт-Садова. Також захворіла її мама Марія.

Вони обоє почуваються цілком добре. Водночас тест у мера Львова Андрія Садового виявився негативним. Він припустив, що має хороший імунітет.

Наступні декілька днів проведу на самоізоляції. Якщо повторний тест буде негативним, одразу повернусь на роботу. До моменту отримання рідними негативних ПЛР-тестів з ними не контактуватиму,
– розповів міський голова Львова.

"Шахтар" знову вдало зіграв у Лізі Чемпіонів

Донецький "Шахтар" у межах другого туру групового етапу Ліги Чемпіонів приймав у Києві італійський "Інтер". У напруженому матчі команди розійшлися нульовою нічиєю.

Дивіться відеоогляд матчу "Шахтар" вирвав важку нічию у матчі з "Інтером"

Обидві команди мали кілька можливостей забивати гол і виходити вперед. Крім того, обидві команди претендували на пенальті, втім суддя не вдався до поблажок.

За підсумками матчу донецька команда вийшла на перше місце в групі. Втім усе ще залежатиме від очного протистояння менхенгладбахської "Боруссії" і мадридського "Реала".