Найважливіші новини України й світу за суботу, 31 жовтня:

Читайте також Нічого не розумів, – підозрюваний у смертельній ДТП на Майдані розповів деталі

Запобіжний захід для підозрюваного у смертельній ДТП на Майдані

Шевченківський суд 31 жовтня обрав Юрію Назаренку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Чоловік є підозрюваним у вчиненні смертельної ДТП на Хрещатику.

Назаренко буде під домашнім арештом 60 діб та носитиме електронний браслет. Раніше підозрюваний перебував у лікарні під охороною, а прокурор просив для нього запобіжний захід – тримання під варто.

Смертельна ДТП на Майдані: що відомо

  • На Майдані Незалежності у Києві 30 жовтня трапилась смертельна ДТП.
  • Чоловік на Land Rover з'їхав з вулиці Інститутської на пішохідну зону Майдану. Потім зніс двох пішоходів на зупинці та вилетів на зустрічну смугу проїзної частини Хрещатику.
  • Водій розповідає, що за кермом йому стало погано, він втратив свідомість. До слова, нещодавно Назаренка прооперували після інсульту.
  • Чоловіку загрожує ув'язнення від 3 до 8 років.

Дивіться відео смертельної ДТП на Хрещатику:

Білорусь закриває кордони для іноземців

З 1 листопада Білорусь закриває кордони для іноземців та людей без громадянства. Влада переконує, що це пов'язано з пандемією коронавірусу. Іноземці не зможуть в'їхати до Білорусі на авто, потязі чи річковому транспорті. На перельоти літаками заборону поки не поширили.

Щоправда, є категорії іноземців, яким в'їзд дозволять. Зокрема:

  • Дипломати;
  • Глави держав або члени офіційних делегацій;
  • Водії транспортних засобів міжнародних перевезень.
  • Іноземці, які є подружжям, батьками або дітьми білорусів;
  • Іноземці, що мають право на постійне або тимчасове проживання на території Білорусі;
  • Іноземці, що мають дозвіл на роботу у Білорусі;
  • Росіяни, які прямують транзитом в РФ;
  • Іноземці, що прямують транзитом через територію Білорусі, згідно з міжурядовою угодою Білорусі та України про спрощений порядок проїзду ділянки автомобільної дороги Славутич – Чорнобильська АЕС.

Зауважимо, Білорусь говорила про намір запровадити обмеження на кордоні ще раніше. Зокрема, країна 29 жовтня заборонила в'їзд литовців, полякам та українцям.

До теми Лукашенко доручив закрити кордон Білорусі: обмеження вже торкнулись України

Стрілянина біля церкви у Леоні

Протягом останніх днів у Франції зафіксували кілька спроб терактів. 31 жовтня стрілянина виникла у Ліоні біля грецької православної церкви. За попередньою інформацією, гарматною гвинтівкою поранили священника, коли той закривав церкву.

Стрілка вже затримали.

Що відомо про теракти у Франції

У Раді Європи розкритикували проєкт Зеленського про КСУ

Очільники Венеціанської комісії та Групи держав проти корупції Ради Європи у листі розкритикували законопроєкт президента Володимира Зеленського про звільнення суддів Конституційного Суду.

У Раді Європи закликали врахувати всі шляхи вирішення ситуації навколо КСУ. Проте ухвалення законопроєкту Зеленського назвали неприйнятним. У листі зазначили, що припинення повноважень суддів є грубим порушенням Конституції та основного принципу поділу влади.

Натомість представник президента в КСУ Федір Веніславський раніше говорив, що ухвалення закону відновить суспільну довіру до конституційного судочинства.

Що відомо про законопроєкт Зеленського про КСУ

  • Зеленський подав до Ради проєкт про звільнення суддів КСУ та оновлення складу суду загалом.
  • Все через те, що раніше КСУ прийняв низку рішень, скасувавши деякі положення антикорупційного законодавства. Зокрема, покарання для чиновників за брехню у деклараціях.

Детальніше про скандал навколо Конституційного Суду читайте за посиланням.


Деталі про рішення КСУ / Інфографіка 24 каналу

Помер Шон Коннері

31 жовтня помер відомий шотландський кіноактор і продюсер Шон Коннері. Він першим зіграв Джеймса Бонда, чим прославився на весь світ. До слова, актору було 90 років.

Детальніше Помер актор Шон Коннері, який зіграв Джеймса Бонда