Томос про автокефалію Українській православній церкві

11 жовтня у Стамбулі Синод затвердив рішення продовжити процедуру надання Томосу Українській церкві. Представник Константинополя, митрополит Гальський Еммануїл оголосив журналістам рішення ухвалене Синодом.

Читайте також: Томос про автокефалію: що це означає для українців

Зокрема, у ньому йдеться, що Вселенський Патріархат переходить до надання автокефалії Українській Церкві.

Святий Синод обговорив питання помісної церкви в Україні, яку вважаю своєю законною територією, і заслухав звіт екзархів в Україні. Перше – поновити рішення, яке вже було зроблене. Екуменічний патріархат продовжує процедуру надання Томосу Українській церкві,
– заявив митрополит Гальський Емануїл.

Зокрема, за рішенням Синоду, трьом Українським церквам потрібіно об'єднатися, обрати Патріарха і тоді він отримає Томос від Вселенського Патріарха Варфоломія.

Що таке Томос?Томос – це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка Томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.

Також Вселенський патріархат зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату патріарха Філарета та архієпископа, предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Що таке анафема?Це політичний інструмент, яким користуються у православ’ї. Він означає відлучення єретиків або непокаянних грішників від церкви з оголошенням довічного прокляття. Передбачається, що анафема є актом охорони вірних церкви від осіб, які порушують її усталені церковні канони та цінності. Однак на практиці цей інструмент часто застосовувався церковною владою під тиском влади світської з метою дискредитації політичних та ідейних супротивників, або ж під час церковних розколів.

Обидва предстоятелі направили Вселенському патріарху свої прохання про апеляцію, які були прийняті. Після цього Синод Вселенського Патріархату задовольнив апеляції патріарха Філарета і митрополита Макарія і відновив їх у канонічному сані.

Окрім того, Синод визнав незаконною анексію Київської митрополії Російською церквою в 1686 році.

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні?9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники слухатимуть звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні ймовірно й нададуть дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви. Після надання Україні Томосу у Києві проведуть об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля. На думку релігійних експертів, цей Собор може відбутися вже до кінця 2018 року. Православна автокефальна церква та УПЦ Київського патріархату мають самоліквідуватися і долучитися до новоствореного релігійного об'єднання.

Повний текст документу, який зачитав митрополит Гальський Еммануїл, оприлюднив на своїй сторінці у Facebook архієпископ Чернігівський і Ніжинський, керівник Інформаційного відділу Київської патріархії, секретар Священного Синоду УПЦ КП.

Україна Томос Вселенський патріархат рішення Константинополь
Синод у Константинополі ухвалив рішення щодо Томосу Україні/Фото: Укрінформ

Оголошення рішення щодо Томосу Україні: дивіться відео

Президент України Петро Порошенко прокоментував рішення Синоду Вселенського патріархату щодо продовження процедури надання Томосу Єдиній українській православній церкві.

Читайте також: Що таке Томос в релігії та який він має вигляд

Рішення Вселенського Патріарха та Синоду остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом – про Україну як нібито канонічну територію російської церкви,
– наголосив Порошенко.

Він заявив, що рішення про надання Українській церкві автокефалії вже прийняте.

Порошенко констатує, що в Україні питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя і порівняв його з незалежністю України.

"Автокефалія – частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх чотирьох років і, наголошую, будемо впроваджувати й надалі", – запевнив Порошенко під час свого екстреного звернення.

Журналіст 24 каналу поспілкувався з вірянами Української православної церкви Московського патріархату та дізнався, що вони думають про автокефалію українського православ'я.

"Це таке насилля від влади над православною людиною", – відгукнулась прихожанка Почаївської лаври, що у Тернополі, про Томос на автокефалію Української православної церкви.

Однак прихожани лаври навіть цілком не розуміють, що таке томос, а на термін "Помісна церква" – одразу негативна реакція. Деякі віряни асоціюють надання Українській православній церкві Київського патріархату автокефалії з відбиранням храмів у Московського. Судячи з позиції керівництва храму на офіційному сайті, таку думку їм навіюють у самій Почаївській лаврі, що перебуває в оренді УПЦ МП. Настоятель особисто кличе вірян на захист святого дому.

томос
Заклики настоятеля Почаївській лаврі

Живою стіною готові стати на заваду Томосу і на Рівненщині. У кулуарах Свято-Воскресенського кафедрального собору збирають людей до Києва, аби брати участь у заходах проти помісної церкви.

Надання автокефалії Київському патріархату – тема номер один у російських ЗМІ. Українську церкву у Кремлі називають "самопроголошеною та розкольницькою". І щедро фінансують своїх представників в Україні.

Читайте також: Українська і російська церкви: хто кому матір і до чого тут Томос

Московський патріархат – рупор Кремля, завдяки йому федерація може вливати будь-яку пропаганду прихожанам. І ті потім охоче підуть на будь-яку акцію протесту. Наприклад, коли в Україні були екзархи Вселенського патріарха, віряни УПЦ МП теж протестували.

За допомогою таких акцій Росія намагається зробити так, щоб склалося враження, ніби українці масово є проти надання автокефалії Українській православній церкві. Хоча насправді, багато парафій Московського патріархату готові змінити юрисдикцію і підтримують надання Томосу.

В нашій країні біля 15-20% прихожан Московського патріархату. З них незгодними є 8-10%,
– релігієзнавець Андрій Юраш.

Організовують акції проти надання так звані відділи безпеки УПЦ МП. Експерти заявили, що вони активно працюють, хоча офіційно у структурі церкви їх не існує.

Дивіться відео: реакція вірян Московського партіархату

Росію можуть вигнати з Ради Європи: у Кремлі підготували відповідь

10 жовтня у Раді Європи заговорили про виключення Росії. Причина – Кремль не платить платежі у бюджет РЄ. Якщо ж їх відновлено не буде, участь РФ у статутних органах буде припинено.

Читайте також: Росія не повернеться в ПАРЄ: з'явилася перша реакція Кремля

За словами генерального секретаря організації Торбйорн Ягланда, якщо Росія не відновить платежі у бюджет Ради Європи у 2019 році, її участь в статутних органах буде припинено.

Статут дозволяє накладати додаткові санкції на державу, яка не платить членські внески. У цьому разі Комітет міністрів (виконавчий орган Ради Європи, КМРЄ – 24 канал) може припинити участь Росії у роботі ПАРЄ та самого КМРЄ. У разі продовження неплатежів ці санкції буде необхідно накласти,
– пояснює європейський чиновник.

Як підкреслює Ягланд, якщо держава не платить два роки, застосовується стаття 9.

"Два роки (російських неплатежів) настануть в червні 2019 року. І я вважаю, що після цього Комітет міністрів не просто може, а має застосувати цю статтю. Абсолютно неприпустимо толерувати, щоби країна, яка досі тут, не платила внески. Не можна бути наполовину членом, наполовину ні, це було би катастрофою для всієї конвенції", – каже генеральний секретар організації.

У зв’язку з вищевикладеним Ягланд припустив, що Росія може взагалі залишити організацію. Зауважимо, досі він категорично, принаймні публічно, виключав таку можливість.

"Якщо стане ясно, що Росія виходить (Russia is out), то я невідкладно запропоную Комітету міністрів виправлений бюджет Ради Європи. Планую офіційно представити цю позицію на зустрічі Комітету міністрів в кінці поточного тижня", – підсумував очільник Ради Європи.

Голова комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Леонід Слуцький заявив, що Росія не повинна чекати на ініціювання процедури виключення з ПАРЄ.

Можливо, нам варто самим подумати про призупинення або припинення членства Росії в Раді Європи, не чекаючи, поки якісь антиросійські "ухарі" почнуть процедуру виключення,
– заявив він.

Російський політик звинуватив Раду Європи у "вельми неджентльменській" ситуації, коментуючи заяву Ягланда.

"Він робить такі заяви як генсек, загнаний в кут. Він людина не проросійська і не антиросійська. Він – головний чиновник в Раді Європи, якій просто не вистачає фінансових коштів", – зазначив Слуцький.

За його словами, Москва втомилася від "нескінченної русофобської істерії", дискримінації і подвійних стандартів у ПАРЄ.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи відмовилася голосувати за зміну санкційних правил щодо Росії і відклала вирішення цього питання на наступний рік. Це означає, що Росія не поновить своєї участі в організації до кінця 2018 року.

Раніше профільний комітет ПАРЄ запропонував повернути представникам Росії право голосу в певних ситуаціях і пом’якшити санкції. Зокрема, під час виборів нового генерального секретаря Ради Європи. Голова української делегації та віце-президент ПАРЄ Володимир Ар’єв заявив, що піде у відставку з посади у разі повернення Росії до організації.

24 квітня ПАРЄ своїм рішенням визнала, що за окупацією частин Донецької та Луганської областей стоїть Росія. Таким чином, ПАРЄ змінила формулювання резолюції, у якій констатувала окупацію непідконтрольних Україні районів Донбасу Росією та "фактичне управління" цих територій з боку РФ.

28 червня ПАРЄ схвалила резолюцію, в якій засуджуються тортури і неналежні умови утримання українських громадян-політв'язнів у Росії, а також містяться вимоги щодо звільнення українців із російських в’язниць.

Що таке Рада Європи (РЄ)?Це міжнародна організація, до складу якої входить 47 виключно європейських держав. Її було утворено 5 травня 1949 року "з метою досягнення більшого єднання між її членами для збереження та втілення в життя ідеалів і принципів, які є їхнім спільним надбанням, а також сприяння їх економічному та соціальному прогресу". Головним завданням РЄ є координація законодавств країн-учасниць для забезпечення норм ліберальної демократії, які викладено у Європейській конвенції з прав людини (1950 рік) та Конвенції із захисту прав людини та фундаментальних свобод (1953 рік). Штаб-квартира РЄ розташовується у французькому Страсбурзі.

Скандальна Оксана Марченко покидає шоу "Танці з зірками"

Українська телеведуча Оксана Марченко покидає танцювальний проект "Танці з зірками" на каналі "1+1". Дружина Віктора Медведчука заявила, що під час підготовки до прямих ефірів на репетиції вона зламала 2 ребра.

Читайте також: Танці з зірками 2018: учасники другого сезону танцювального шоу

Скандальна телеведуча Оксана Марченко у своєму Instagram зізналась, що зазнала травми ще раніше, але перед кожним прямим ефіром та репетиціями вона приймала сильні болезаспокійливі. Учасниця проекту не хотіла підвести свого партнера Дмитра Чапліна та прихильників, через що терпіла біль і не йшла до лікаря.

Це був дуже гострий біль, але я подумала, що сильно потягнула зв'язки або м'язи, пила знеболювальне і, зціпивши зуби, продовжувала репетирувати. Часом біль був нестерпним, я йшла в роздягальню, плакала, щоб ніхто не бачив, приймала ще сильніші знеболювальні ін'єкції і знову репетирувала. Лікарю, вибачте, що я не говорила вам про це. Вибачте, що я не зробила знімок раніше, а лише недавно. В іншому разі Ви заборонили б мені танцювати ще тоді, а саме в той момент мені було це необхідно, тому що це була мрія моєї дочки,
– приголомшила заявою Оксана Марченко.

Марченко додала, що сьогодні їй не боляче, але через ускладнену програму лікарі "бояться появи рецидивів, оскільки тканини в місцях переломів досить слабкі". До того ж, учасниця шоу не хоче працювати у пів сили. Ведуча Оксана Марченко подякувала своїй сім'ї, шанувальникам та партнеру на паркеті Дмитру за підтримку, любов та віру на шоу.

Нагадаємо, що під час нового сезону танцювального проекту "Танці з зірками" навколо участі Оксани Марченко виникало багато скандалів. Спочатку Оксана Марченко підтвердила свою участь у новому сезоні шоу "Танці з зірками". Після чого команда телепрограми "Телевізійна служба новин" телеканалу "1+1" публічно висловила незгоду з рішенням керівництва щодо цього. Генеральний директор телеканалу "1+1" Олександр Ткаченко заявив, що спочатку потрібно заборонити торгівлю з Росією і спільні проекти в кіно і ТБ і вже тоді канал "1+1" буде діяти за законом.

Після 1 прямого ефіру мережа вибухнула шквалом обурень через участь дружини Віктора Медведчука у шоу. І вже після 5 ефіру, коли Оксана Марченко та Дмитро Чаплін отримали найменшу кількість балів за результатами голосування суддів, проект покинула пара Маші Єфросиніної та Максима Леонова. Тисячі глядачів шоу підтримали Машу Єфросиніну і назвали результати шоу несправедливими. Українці навіть заявили, що хочуть побачити справжні показники результатів голосування за кожного учасника. Згодом на офіційному сайті телеканалу "1+1" організатори "Танців з зірками" розмістили правила нарахування балів учасникам шоу, де зазначили, що оцінки журі та глядачів є рівноцінними і голосування проходить в три етапи.