Конституційний суд переніс вибори

Конституційний суд України провів закрите засідання та розглянув законність розпуску Верховної Ради. Суд таки дозволив розпустити Верховну Раду восьмого скликання.

Це цікаво: Дострокові вибори визнали конституційними: як це вплине на кампанію

Суд не знайшов порушень в указі президента, тож це означає, що парламентські вибори відбудуться 21 липня. Варто наголосити, що рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Розгляд у справі №1-152,2019 вела голова суду Наталя Шаптала, суддя-доповідач – Віктор Кривенко. На засіданні були присутні 16 суддів КС.

парламентські вибори дати
Парламентські вибори 2019: основні дати

Філарет відновив Київський патріархат

Так званий помісний собор, який скликав патріарх Філарет, вирішив відновити Українську православну церкву Київського патріархату. У Православній церкві Україні ці процеси не визнають.

Читайте також: Філарет, ПЦУ і томос: що відбувається в українській церкві

У Православній церкви України заявили, що рішення зборів є нікчемними в юридичному і канонічному планах. Тож у понеділок Епіфаній збирає Синод.

Поки ще почесного патріарха Православної церкви України Філарета не відлучатимуть від церкви. Проте на засіданні Синоду, скликаному митрополитом Епіфанієм, можуть констатувати: Філарет вийшов із ПЦУ.

Варто зауважити, що Філарет не має права одноосібно збирати помісний собор ні за чинним статутом ПЦУ, ні за колишнім статутом УПЦ КП. Частина присутніх священнослужителів мають парафії в Росії.

Варто знати: Історія Філарета: заслуги та гріхи почесного патріарха ПЦУ

Чому Філарет вирішив відновити Київський патріархат?Нинішній почесний патріарх ПЦУ Філарет звинуватив главу церкви митрополита Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору 15 грудня. За словами Філарета, сьогодні в Українській православній церкві відбувається "розділення, двовладдя, і це може призвести до сумних наслідків".

Патріарх додав, що на Соборі начебто досягли домовленості про те, що керуватиме новоствореною церквою в Україні він, а за кордоном її представлятиме митрополит Епіфаній. Проте цього не сталося. Далі Філарет зробив декілька гучних заяв. Наприклад, сказав, що Київський патріархат досі існує. І що Епіфаній поводить себе так, наче "він – предстоятель, а я – ніхто".

Протест проти Портнова

Андрія Портнова, чиновника часів Януковича, повернули на кафедру конституційного права юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Він працював на кафедрі конституційного права з 2009 по 2014 рік, допоки його не звільнили з посади. Однак нещодавно ректор КНУ поновив Портнова на посаді без конкурсу. Тож з 1 вересня 2019 року той повинен приступити до роботи.

Коротко: Хто такий Андрій Портнов: біографія і чому він не подобається студентам

Студенти цим вкрай обурені, а тому вони вийшли на протест. Активісти збираються ночувати в університеті. Протестувальники спочатку зібрались під головним корпусом університету, згодом зайшли всередину.

У соцмережах запустили відповідний хештег. "Сьогодні Портнов, а завтра Янукович, "Ні" портнову в КНУ", "Губернського на пенсію", – плакати із такими написами тримають протестувальники в руках.

протести кну портнов
Біля КНУ акція протесту/ Фото 24 каналу

кну протест портнов
Студенти обурені/ Фото: 24 канал

Протестувальники заявили, що акція триватиме, поки ректор Леонід Губерський не попросить вибачення публічно. Більше фото та відео з місця події – дивіться за посиланням.

Важливо: Прибічник Януковича повернувся в Україну: хто до цього причетний

Зеленський скасував 167 указів

Володимир Зеленський скасував 167 указів президентських указів. Серед них – 61 указ в економічній сфері, підписаний з 1991 до 2000 року президентами Леонідом Кравчуком і Леонідом Кучмою.

А ще таке: Офіс замість Адміністрації Президента: Зеленський запустив реорганізацію

Серед скасованих указів:

  • указ 1991 року про тимчасові невідкладні заходи щодо посилення боротьби зі спекуляцією та незаконною торговельною діяльністю;
  • указ 1995 року про штрафи за порушення норм з регулювання обігу готівки;
  • указ 1998 року про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій.
  • указ №567 про проблискові маячки. Офіційна назва – про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та номерних знаків на службових транспортних засобах.

Окрім того, президент скасував указ про обов’язкову шкільну форму. Більшість скасованих указів були видані в роки президентства Леоніда Кучми і Віктора Януковича. При цьому не був скасований жоден указ, виданий Петром Порошенко – лише одна зі статей його указу про положення про Генштаб ЗСУ.

Важливо: Зеленський підтримує масштабну приватизацію: що це означає

Протест у Грузії

У Грузії 20 червня розпочалися масові протести. Все – через поведінку депутатів російської Держдуми, які прибули у парламент країни для участі в Міжпарламентській православній асамблеї.

Як це було: Протестувальники в Грузії увірвались до парламенту: відео

Річ у тім, що захід відкрив не спікер грузинського парламенту, а комуніст Сергій Гаврилов – депутат російської Думи. Окрім того, що він всівся у крісло грузинського спікера, то ще й проводив захід російською мовою.

Все це викликало протест з боку опозиції. Після оголошення перерви в асамблеї до трибуни вийшли депутати "Європейської Грузії" і "Національного руху" й опротестували перебування російських депутатів у грузинському парламенті.

протести грузія
Протести під стінами парламенту Грузії/ Фото: Руставі-2

Більше того, під стіни парламенту у Тбілісі почали сходитися невдоволені діями росіян люди, громадські активісти. Учасники акції протесту увірвалися в будівлю парламенту Грузії. На схожі акції люди вийшли по всій Грузії. Поліція, оснащена кийками і щитами, намагалася зупинити протестувальників

Детальніше про те, що відбувається у Грузії – читайте за посиланням.

Спочатку мітингувальники вимагали від російської делегації вибачитися за поведінку. Проте згодом люди почали вимагати відставку голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахар і глави Служби безпеки Грузії Вахтанга Гомелаурі.

Після того протестувальники почали штурмувати парламент, а поліція застосувала проти них сльозогінний газ і гумові кулі. Постраждали близько 70 осіб серед яких 39 поліцейських та 8 журналістів.

Це важливо: Журналістка втратила око під час антиросійських протестів у Грузії: фото, відео

Під ранок 21 червня протести вибухнули з новою силою і мітингувальники почали сходитися до будівлі парламенту у Тбілісі. Між ними та правоохоронцями виникли сутички. Багатьох протестувальників затримали, і поліції вдалося частково розігнати мітингувальників.