80 сантиметрів на 39 кандидатів: найбільший в історії України бюлетень

Станом на 21 березня поліграфкомбінат "Україна" надрукував уже понад 90% виборчих бюлетенів. Частину з них вже передали у регіони. За умовами договору, поліграфкомбінат має завершити друк бюлетенів 24 березня.

Читайте також: Кандидати-двійники та кандидати-спойлери: як політики намагаються виграти на виборах

Розміри бюлетеня у цьому році – особливі: в довжину документ сягає 80 сантиметрів. Це – найбільший за розміром бюлетень за час незалежності України. Про це повідомила голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час брифінгу.

Бюлетень
Три бюлетені на поліграфічному листі

80-сантиметровий аркуш містить імена 39 кандидатів на пост глави держави. Якщо викласти один за одним усі бюлетені, то їх довжина сягне 24 тисячі 354 кілометри. Фактично, такою є відстань від Києва до столиці Уругваю. Довжина екватора Землі – трохи більше ніж 40 тисяч кілометрів. Тож бюлетенями можна було б викласти понад половину екватора нашої планети.

Бюлетень
Бюлетенями до виборів президента України у 2019 можна викласти півекватора Землі

Площина усіх замовлених бюлетенів складає майже 5 квадратних кілометрів – це як 70 футбольних полів, – розповіла Тетяна Сліпачук. Для друку виборчих бюлетенів планується використання 434 тонн паперу. Аркуш матиме 10 ступенів захисту.

Детальніше – дивіться відео 24 каналу про бюлетені до президентських виборів 2019:

Скандальна заява Луценка та її вплив на відносини України й США

Юрій Луценко, керівник ГПУ, заявив про те, що чинний посол США в Україні Марі Йованович передала йому перелік "недоторканних" – тобто, людей, яких прокурори не повинні були займати. Заява набула значного міжнародного резонансу.

Читайте також: У посольстві США прокоментували скандальну заяву Луценка

Політолог Микола Давидюк в ефірі 24 каналу сказав, що скандальна заява Луценка подібна на дріб'язкову помсту щодо заяви про Холодницького (мовиться про слова посла США в Україні Марі Йованович щодо необхідності заміни глави САП Назара Холодницького).

"Я не думаю, що США настільки дріб'язкові, аби зважати на такі відповіді. І впевнений, що це не вплине на стратегічну співпрацю України та США", – сказав Давидюк. Адже США – одні з головних союзників і драйверів в підтримці України в протистоянні з Росією. "Насправді старі політичні еліти, які намагаються об'єднатися і протистояти головним стратегічним союзникам, на мою думку, в програшній ситуації", – додав політолог.

Луценко
Юрій Луценко заявив, що американський посол передала йому список "недоторканих"

Що відомо про скандальну заяву Луценка? Очільник Генпрокуратури України у коментарі американському виданню The Hill заявив, що під час першої їхньої зустрічі Марі Йованович надала йому список осіб щодо яких ГПУ не має проводити жодних розслідувань. За його словами, він відповів: "Це неприпустимо!"

Крім того, Луценко заявив, що ГПУ не отримала коштів на суму у майже 4 мільйонів доларів, які мала б виділити посольство США в Україні. Водночас він заявив, що "ситуація була досить дивною" та вказав на той факт, що кошти були виділено, але "не отримано".

На такі гучні слова вже відреагували у Державному департаменті США. Там наголосили, що заяви генерального прокурора України "не відповідають дійсності та мають на меті послабити репутацію посла Йованович".

Хто з кандидатів та скільки заплатив за рекламу на Facebook

Facebook оприлюднив інформацію про те, скільки заплатили кандидати у президенти України за рекламу у соціальній мережі. Найдорожчий допис, який вдалось знайти – від сторінки "Я за Тимошенко – фанклуб" прорекламували на суму у 10-15 тисяч доларів. Про це розповів рух "Чесно".

Читайте також: Найдорожча політична кампанія в історії України: скільки вже витратили кандидати

А от пости з офіційної сторінки Юлії Тимошенко рекламують за 1-5 тисяч доларів.

Тимошенко
Реклама з офіційної сторінки Юлії Тимошенко

До слова, іноді кандидати більше вкладають в антирекламу конкурентів. Наприклад, найдорожчий допис на сторінці Вілкула присвячений критиці Порошенка: за нього заплатили від 500-999 доларів. Всі інші дописи на його сторінці дешевші.

Антиреклама Петра Порошенка також присутня і на сторінці Юлії Тимошенко. Її приблизна вартість 1-5 тисяч доларів.

Тимошенко
Антиреклама Порошенка від сторінки Тимошенко

Інна Богословська (або хтось від її імені) платить за рекламу в російських рублях.

Богословаська
За рекламу на сторінці Богословської йшла оплата в рублях

За привітання жінок з нагоди 8 березня Олександр Шевченко заплатив від 10 до 50 тисяч доларів.

Шевченко
За привітання – від 10 до 50 тисяч доларів

Антиреклама Зеленського на сторінці "Бенін клоун" обійшлася у 100-499 доларів.

Зеленський
Антиреклама Зеленського коштувала недорого

Охоронці Медведчука утримували журналістів Bihus.Info в лісі

Співробітники охоронної фірми "Шторм", що охороняє маєтки Віктора Медведчука та його дружини, протягом чотирьох годин тримали журналістів телепрограми Bihus.Info в лісі поблизу території державних дач "Будинку відпочинку "Пуща-Водиця".

Читайте також: Кум Путіна Медведчук продає елітний маєток під Києвом, – ЗМІ

Журналісти Максим Опанасенко і Марія Землянська разом з оператором Кирилом Шапарем 20 березня приїхали до Міністерського озера для зйомок епізодів сюжету квадрокоптером. З повітря знімали територію державних дач, яка не є приватною власністю і розташована по сусідству з маєтком Медведчука.

Медведчук
Журналісти "112" та NewsOne приїхали знімати сюжет про "загрозу безпеці Медведчука"

Уже за 10 хвилин до знімальної групи, що перебувала на території загального користування, на автомобілі прибули четверо чоловіків, які представилися працівниками охоронної фірми "Шторм" (Компанія протягом останніх кількох років охороняє маєток Віктора Медведчука та Оксани Марченко в Пущі-Водиці).

Бігус
Журналістка Марія Землянська, поліція і охоронці Медведчука

Охоронці наголосили, що журналісти порушили "приватний простір" Медведчука та його дружини Оксани Марченко. І заявили, що за наявною у них інформацією на Віктора Медведчука готують замах. Озброєні охоронці утримували журналістів до приїзду поліції. Журналісти змогли покинути територію лише після приїзду одразу трьох екіпажів поліції та слідчо-оперативної групи.

Бігус
Максим Опанасенко пояснив ситуацію правоохоронцям

Цікаво, що на місце інциденту прибули знімальні групи телеканалів "112" та NewsOne. Обидва канали минулого року змінили власника і зараз записані на соратника Медведчука Тараса Козака, а фактичним власником вважають самого Медведчука. Обидві знімальні групи повідомили журналістам Bihus.Info, що приїхали для зйомок сюжетів про нібито затримання злочинців, що загрожували безпеці Віктора Медведчука.

Екзит-пол на президентських виборах: коли будуть перші результати

Директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна сказала, що результати Національного екзит-полу будуть відомі після 20 години 31 березня.

Читайте також: Чи можуть президентські вибори бути зірвані після першого туру: думка політолога

Бекешкіна зазначила, що екзит-пол – обов'язковий компонент будь-яких демократичних виборів. В Україні це ще й додатковий фактор контролю за проведенням виборів, оскільки майже 70% респондентів не вірять, що вибори в Україні будуть чесними.

Що таке екзит-пол? Це опитування виборців на виході з виборчих дільниць, що проводиться соціологічними службами у день голосування. Його мета – прогнозування результатів виборів до часу оголошення офіційних даних. Виборців опитують на умовах нерозголошення.

Загалом на кожній виборчій дільниці працюватиме 2-3 особи. Усього залучать близько 1000 інтерв'юерів, які пройдуть спеціальне навчання. Вони матимуть спеціальні бейджі з символікою Національного екзит-полу. Опитування буде не усним: респондент сам заповнюватиме паперову анкету і вкидатиме її в скриньку екзит-полу.

Дивіться сюжет 24 каналу про Національний екзит-пол: