Черги на кордоні

Читайте також: Президент Порошенко підписав останній закон щодо бюджету на 2019 рік

23 грудня черг на пунктах пропуску на виїзд з України в Польщу немає. А ось у зворотному напрямку вони – шалені.

Однією з головних причин такого ажіотажу називають бажання українців, які живуть або працюють у Польщі, відзначити католицьке Різдво (25 грудня) у родинному колі в Україні.

За інформацією прикордонників ще зранку утворились довжилезні черги з автівок.

Так, у пункті пропуску "Ягодин" стояло 700 легкових та 400 вантажівок; у "Краківці" – 800 легкових, 330 вантажних, 27 автобусів; в "Устилузі" – 150 легкових автомобілів; в "Угриневі" – 200 легковиків; у "Раві-Руській" – 150 легкових та 160 вантажних автомобілів; у "Грушові" – 200 легкових; у "Шегині" – 230 легкових, 150 вантажних, 15 автобусів; у "Смільниці" – 220 легкових авто.

Згідно з даними польських прикордонників, за добу, 22 грудня, українсько-польський кордон перетнули 54 тисяч громадян.

На чотирьох прикордонних переходах з Україною Підкарпатського воєводства посилюється передріздвяний рух. Протягом минулої ночі прикордонники обслужили 54 тисячі мандрівників,
– повідомила речниця Бєщадського відділення Прикордонної служби Ельжбєта Пікор.

За її словами, що подібні черги у передріздвяний період – це щорічна "традиція. Ті, хто на автівках, мусять чекати у черзі від 8 до 16 годин.

Воїни УПА отримали статус ветеранів

Читайте також: "Він буде чудовий!": Трамп емоційно представив наступного очільника Міноборони США

Президент Петро Порошенко підписав закон про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту". Так, зокрема, у ньому йдеться про надання статусу ветеранів воїнам УПА.

Відповідно до закону, статус учасника бойових дій надається особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у 20 столітті.

Зокрема, йдеться про осіб, які воювали в складі Української повстанської армії, Української повстанської армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української народної революційної армії (УНРА) та озброєних підрозділів Організації українських націоналістів.

Смертоносне цунамі в Індонезії

Читайте також: Морська охорона в Азовському морі отримала новий катер

Пізно ввечері 22 грудня по Зондській протоці, що розділяє індонезійські острови Ява і Суматра, вдарило потужне цунамі. Хвилю міг викликати підводний зсув поблизу вулкана Кракатау. 21 грудня ввечері на ньому сталося виверження, яке тривало 2 хвилини 12 секунд. Вулкан викинув у повітря стовп диму заввишки 400 метрів.

Так, цунамі змило з берега у океан сотні людей. Наразі відомо про 222 жертви стихії, близько 30 осіб вважають зниклими безвісти.

Кількість жертв продовжує зростати. Оновлена інформація: 222 людини загинули, 843 – дістали поранення, 28 пропали безвісти, 556 будинків пошкоджені. Евакуація людей триває,
– розповів речник агентства з надзвичайних ситуацій Індонезії Сутопо Пурво.

Велика вода також пошкодила лінії електропередач, повалила дерева. Головна дорога до міста Пандегланг зруйнована, а це ускладнює надання допомоги населенню.

Читайте також: "Все за графіком": скільки кілометрів скандального "Північного потоку-2" вже побудували

Зазначимо, що в результаті інциденту загинуло декілька учасників популярного музичного гурту Seventeen із Південної Кореї. Вони ввечері 22 грудня виступали у курортному центрі Танжунг Лезунг на березі Зондської протоки. Музикантів змило в океан просто під час виступу.

Пізніше соліст Ріфьян Фаджарсія повідомив у соцмережах, що цунамі, яке вразило північне узбережжя острову Ява, забрало життя басиста та менеджера гурту.

Анді, Хермана і Уджанга не знайшли. Інші перебувають у безпечному місці, вони отримали поранення та перелом кісток. Будь ласка, помоліться, щоби знайшли мою дружину Сару Ділан, Анді, Хермана і Уджанга якомога скоріше,
– наголосив соліст гурту Seventeen.

Додамо, що вже надвечір 23 грудня з'явилась інформація про те, що Індонезію сколихнув землетрус магнітудою 5.

Підземні поштовхи виникли менш ніж за 24 години після смертоносного цунамі.

Дивіться відео: наслідки жахливого цунамі в Індонезії

Трагедія на російській шахті

Читайте також: Генасамблея ООН ухвалила нову "кримську" резолюцію: з’явилась реакція Порошенка

Рятувальники виявили тіла 9 людей у шахті в Солекамську, де у суботу внаслідок аварії та пожежі працівники опинилися у пастці.

Рятувальники знайшли два тіла на першому рівні, на другому рівні та на третьому рівні – тіла ще сімох осіб,
– йдеться у повідомленні.

Саму пожежу російським рятувальникам вдалося ліквідувати аж о 7 ранку 23 грудня.

Зазначимо, що вранці 22 грудня у російському місті Солекамськ, що у Пермському краї, на копальні "Уралкалія" сталася пожежа. Займання виникло на позначці у 340 метрів під землею. 9 гірників внаслідок інциденту залишилися заблокованими під землею. Російські рятувальники добу не могли розпочати пошуки та вийти на зв'язок із цими людьми.

У Болгарії підтримали українських моряків

У столиці Болгарії Софії активісти влаштували акцію за звільнення захоплених у полон Росією українських моряків, прикрасивши новорічну ялинку жовто-блакитними корабликами. Це символічно, бо дерево презентував країні уряд Москви.

Болгарія українські моряки ялинка Росія
У Софії підтримали українських полонених моряків

Акцію організували біля собору Святої Неділі. Ялинку прикрасили корабликами, кольорів українського прапору, з іменами українських моряків, яких Росія захопила у полон у Керченській протоці.

Організаторами виступили болгарські громадяни, яких обурив факт, що ялинка, подарунок від Москви, встановлена перед знаковою церквою Болгарії – храмом Святої Неділі. До акції долучилися представники української громади, діаспори,
– розповіли ініціатори акції.

ялинка Болгарія українські моряки полон Росія
ялинка моряки полон Росія Болгарія Софія
У Софії підтримали українських полонених моряків