Найважливіші новини України та світу за четвер, 30 квітня:

Послаблення карантину у Черкасах та Дніпрі

Влада Черкас прийняла рішення послабити у місті карантин для частини підприємців.

Читайте також Коли і за яких умов у Києві відкриють продовольчі ринки: відповідь КМДА

За словами представників бізнесу, вони опинилися "не на межі, а за межею виживання". З тим, що через карантинні обмеження чи не найбільше страждає дрібний бізнес, погодився заступник міського голови Ігор Волошин.

Виконавчий комітет дозволив відновити роботу:

  • магазинам з продажу непродовольчих товарів, будівельних матеріалів, електроінструментів, електрообладнання, і сантехніки, канцелярських товарів, книжкової продукції та меблів;
  • майстерень з ремонту взуття, одягу, ремонту та встановлення вікон, дверей, воріт, огорож за індивідуальним замовленням;
  • перукарень та салонів краси, салонів для надання послуг із догляду за домашніми тваринами, салонів ритуальних послуг, проєктних організацій;
  • ринків, ярмарків із продажу сільськогосподарської продукції та квітів;
  • літніх майданчиків ресторанів.

Згодом усім жителям, які працюють, дозволили користуватися громадським транспортом. Однак тим, хто перебуває у групах ризику, пенсіонерам, школярам та людям, які не працюють, радять утриматися від користування громадським транспортом.

Однак пасажири повинні займати лише місця для сидіння, бути в рукавичках та масках. Крім того, при собі мати посвідчення працівника свого підприємства чи установи.

Зверніть увагу! Станом на 30 квітня у Черкаській області зафіксували 290 випадків зараження коронавірусом.

Згодом стало відомо про послаблення карантину у Дніпрі. Пом’якшення обмежень почали впроваджувати вже 30 квітня. У місті відновлюють роботу низка підприємств, що надають послуги населенню.

За рішення влади, роботу відновлять:

  • аптеки,
  • супермаркети,
  • бакалії,
  • магазини з технікою,
  • АЗС,
  • банки,
  • хімчистки,
  • СТО,
  • майстерні з ремонту різного устаткування.

Крім того, кав'ярні та ресторани зможуть працювати як у форматі доставки, так і з послугою take away. Також з 4 травня в місті відкривають зелені зони та бульварні частини вулиць.

З 12 травня залежно від епідеміологічної ситуації в місті повинні розпочати роботу:

  • невеликі непродовольчі магазини,
  • ательє,
  • ремонти взуття,
  • адвокатські та нотаріальні бюро.

Відкриють перукарні та салони краси. Але потрапити туди можна буде тільки за попереднім записом, і не більше ніж один клієнт на кожну послугу одночасно.

Зверніть увагу! Станом на 30 квітня у Дніпропетровські області на коронавірус захворіли 347 людей.

Що відомо про вихід України з карантину

  • В Україні з 12 березня запровадили загальнонаціональний карантин, згодом його двічі продовжували. Наразі він діє до 11 травня.
  • З 12 травня Україна починає послаблювати обмеження. Для цього уряд передбачив пять етапів виходу з карантину.
  • Наразі дати цих етапів невідомі. Вони залежатимуть від епідеміологічної ситуації в країні.

етапи виходу з карантину
5 етапів виходу України з карантину / Інфографіка 24 каналу

Продовження податкових пільг

Рада підтримала за основу законопроєкт про продовження податкових пільг на час карантину. За проголосували 336 народних обранців. Текст законопроєкту №3329-д опублікували на сайті парламенту.

До теми Кабмін узгодив розподіл грошей на виплати медикам 300% надбавки

Що передбачає законопроєкт:

  • продовження до кінця карантину податкових пільг та послаблень в адмініструванні, які запровадили раніше;
  • продовження звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОП та людям, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 1 по 31 травня 2020 року;
  • зменшення мінімального розміру статутного капіталу банків із 500 мільйонів до 200 мільйонів гривень;
  • продовження спрощених процедур капіталізації банків до 1 серпня 2024 року.

Зверніть увагу! ФОПам і малозабезпеченим сім'ям платитимуть допомогу на дітей, оформити її можна онлайн – детальніше читайте за посиланням.

Затримання жінки у Харкові

У Харкові поліцейські о 6 ранку посеред вулиці затримали голу жінку. У руках вона мала пакет з головою її 13-річної доньки та ніж.

До слова Гола жінка ходила Харковом з відрізаною головою 13-річної доньки: з’явилися перші кадри з суду

Жінка перебувала в неадекватному стані. За даними NewsRoom, вона кидалася на поліцейських з ножем. Затримати її намагалися приблизно 10 правоохоронців.

Дивіться відео затримання голої жінки в Харкові (обережно, 18+)

Вона відмовилася коментувати ситуацію. Жінку доставили до Холодногірського відділу поліції. Під час затримання вона була тверезою. Окрім того, жінка не перебуває на обліку у психіатричній лікарні та не має довідок про проблеми з психічним здоров’ям.

Що відомо про жінку і її вбиту доньку

Затриманою виявилася 38-річна Т. Вона разом з донькою і братом жила у селі Подвірки. Саме її брат приблизно о 8 ранку звернувся до поліції та повідомив, що у сусідній кімнаті виявив тіло племінниці без голови.


На Харківщині жінка вбила 13-річну доньку

Відео з вулиці в селі Подвірки, де сталося вбивство дитини

Сусіди в селі відгукуються про жінку добре, кажуть, що вона завжди поводилася адекватно.

Коментар сусідів про затриману жінку та її доньку: відео

За фактом вбивства дитини поліцейські відкрили кримінальне провадження за статтею "умисне вбивство малолітньої дитини".

Що вирішив суд

Під час засідання у Ленінському суді Харкова жінка увесь час перебивала суддю. Перед оголошенням запобіжного заходу суддя попросив вивести підозрювану з зали. Про це пише "Суспільне".

Ви не суддя! Бог мій суддя! Донька у мене не Крістіна, а звуть Єва, щоб ви знали. Є питання? Немає. А скоро буде Адам. Все в порядку. За дочку я проливаю кров свою і вашу,
– кричала вона.

Коли суддя зачитав ім'я жінки, вона заявила, що це не її ім'я і вона не слухатиме те, що її не стосується. Суд прийняв рішення помістити жінку під варту на 2 місяці без права внесення застави.

Арешт рахунків Киви

Рахунки народного депутата "Опозиційної платформи – За життя" Іллі Киви арештували. Гроші "заморозили" для забезпечення сплати судового збору за позовом батька активістки Катерини Гандзюк у справі про захист честі та гідності.

Зверніть увагу Венедіктова позбавила посад усіх прокурорів, які вели справу вбивства Катерини Гандзюк

Напередодні юридична компанія "Міллер" подала позов проти Іллі Киви від імені батька Катерини Гандзюк. Він безпідставно звинуватив активістку в корупції. 26 червня 2019 року Солом’янський райсуд Києва зобов’язав Киву спростувати брехню про Гандзюк.

Суд також ухвалив рішення стягнути з депутата на користь Віктора Гандзюка судовий збір у розмірі 1 409,6 гривні. Якщо Кива не виконає рішення суду, його можуть оштрафувати та відкрити кримінальне провадження.

Що відомо про завершення розслідування у справі Гандзюк

  • 27 квітня СБУ та Офіс генпрокурора повідомили про завершення досудового розслідування у справі про вбивство Катерини Гандзюк.
  • Вони висунули підозри ймовірним організаторам та замовникам нападу – Олексію Левіну та Владиславу Мангеру.
  • Такі дії правоохоронців спровокували протести активістів.
  • Батько загиблої Катерини Гандзюк розкритикував завершення слідства.
  • В Офісі генпрокурора наголосили – прокурор дійшов висновку, що є достатньо підстав для складання обвинувального акту щодо голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника одного з депутатів облради Олексія Левіна (Москаленка).

Українські військові знищили автомобіль лідера бойовиків

Військові ЗСУ дають відсіч атакам бойовиків. У мережі з’явилось відео знищення позашляховика одного з підрозділів бойовиків точним влучанням ракети. Його опублікував журналіст Андрій Цаплієнко.

Дізнайтесь більше Нардепи просять міжнародну спільноту засудити російську агресію

На відео помітно, як бійці 30 ОМБр стріляють у сторону автомобіля бойовиків з протитанкової керованої ракети. Крім того, зафіксований момент влучання ракети, та те, як з місця вибуху втікає людина.

Відео знищення командирського автомобіля бойовиків (обережно, ненормативна лексика, 18+)

Важливо! 28 квітня внаслідок ворожого обстрілу загинув боєць 93-ї ОМБр Олексій Лісін. Він загинув, перебуваючи на бойовому посту.