Це є знаком того, що партнери України приділяють особливу увагу саме розвитку громадянського суспільства. Про це він розповів у ефірі 24 каналу.

Читайте також Майданчик для деокупації Криму, реформи і Донбас: головне з зустрічі Зеленського і Борреля

За словами Семенюка, завдяки діяльності антикорупційних органів та громадських організацій зросло відчуття відповідальності за країну.

Перегляд про асоціацію

Він повідомив, що такий візит мав відбутися ще в березні 2020 року, однак його перенесли через пандемію.

Очевидно, що ключовим для ЄС та України є перегляд угоди про асоціацію, зокрема, щодо створення умов для вільного ринку. Також 1 жовтня відбудеться щорічний саміт України-ЄС, де будуть обговорювати важливі політичні кроки,
– сказав політолог.

Невдовзі буде 5 років політичної частини дії угоди про асоціацію України та ЄС, зазначив Тарас Семенюк. За його словами, так, за умовами часу, переглядають угоди або стратегічні цілі у всіх європейських та світових компаніях.

"За останні роки Україна наростила приблизно 40% українського експорту до країн ЄС. Жодна країна не досягала такого результату, тому потрібно це підсилювати", – зазначив він.

Чому візит Борреля на Донбас є важливим

Семенюк зазначив, що триває конструктивний діалог між двома рівноцінними партнерами щодо посилення угоди та відповідної лібералізації ринку між ЄС та Україною. Він наголосив, що візит Борреля на Донбас є важливим саме з геополітичного та стратегічного погляду. Це означає що ЄС підтримує суверенітет та територіальну цілісність України і засуджує агресії РФ.

Умови кредиту від МВФ

"Співпраця з МВФ є певним мірилом всіх інших фінансових співпраць та кооперацій України зі світом. Це так званий аванс часу для реалізації реформ, які передбачені в угоді асоціації з ЄС та в стратегічних цілях України", – сказав Семенюк.

Зверніть увагу ЄС готовий дати Україні кредит на 1,2 мільярда євро, але має умови

Він додав, що співпраця з Міжнародним валютним фондом є як макрофінансовою стабільністю, так стабільністю національної валюти, яка підкріплена відповідними резервами. Орієнтація на цю співпрацю є ключовою у плануванні довгострокових стратегічних проєктів України, вважає політолог Тарас Семенюк. Водночас він наголосив, що асоціація з ЄС не означає, що Україна повинна беззастережно приймати те, що їй пропонують, а й просувати свої інтереси.

Про що говорили Зеленський і Боррель:

  • Під час зустрічі приділили увагу питанням мирного врегулювання на Донбасі та ситуації в тимчасово окупованому Криму.
  • Борреля поінформували про безпекову ситуацію на Донбасі та про перебіг виконання домовленостей, яких досягли під час останньої зустрічі у "нормандському форматі".
  • Президент України наголосив на важливості збереження тематики деокупації Криму у фокусі уваги ООН та ЄС.