За "класичною схемою" такі змагання потрібно було організовувати вже після завершення реформи в армії, підкреслив Руслан Хомчак в ефірі телеканалу "Україна".

Цікаво Ми повністю готові: Зеленський відреагував на військові навчання Росії біля кордону

Ми мали закінчити всі реформи, набути спроможностей, а тоді проводити навчання. Та оскільки в країні йде війна, а ворог не чекає, коли ми закінчимо реформу, ми прийняли рішення, що навчання проводимо,
– заявив головнокомандувач ЗСУ.

Він також похвалився тим, що партнери України, попри сплановані ще заздалегідь, вирішили таки взяти участь в "Об'єднаних зусиллях".

"Це відіграло дуже серйозну роль як у нашій спільній підготовці, при чому і з одного, і з іншого боку, так, напевно, воно вплинуло й на наших сусідів, які теж, мабуть, здивовані від того, що відбулося", – підкреслив Руслан Хомчак.

Крім того, він прокоментував і наміри України прагнути до приведення українського війська до стандартів НАТО. Тут він пояснив, що найголовніший принцип Альянсу, що людина – попереду всього.

Саме навколо людини далі формується все: і питання підготовки, і питання застосування. Виходячи з цих принципів, у першу чергу потрібно не зберегти зразок озброєння ціною людського життя, а навпаки – зберегти життя людини ціною вміння, навченості й кращого озброєння,
– пояснив генерал-полковник.

Коротко про "Об'єднані зусилля":

  • Це масштабні військові навчання, які Україна вперше провела у 2020 році. Вони одночасно проходили в усіх областях нашої держави, а участь у них взяли 12 тисяч військових.
  • Такі змагання були першим масштабним заходом після долучення України до програми розширених можливостей НАТО. Разом з українськими військовими тренувалися бійці Альянсу, зокрема Великої Британії і США.