За словами Анни Бабінець, вона відправляла Дубінському запит щодо його зв’язків із адвокатом Трампа – Рудольфом Джуліані. Але народний обранець не відповів. Про це журналістка написала у фейсбуці.

Зверніть увагу Конфлікт Філатова та Дубінського: хто кому чим погрожує

"І справа пішла - у Головне слідче управління. Цікаво, що викликає мене слідча Ільміра Чередник. Ще кілька місяців тому вона дзвонила мені як слідча щодо вбивства Павла Шеремета. Вона працює з особливо важливими справами. Саме такими як запит нардепу", – зазначила Бабінець.

Як мовиться на сайті проєкту "Слідство. Інфо", у листі, який надійшов на адресу агенції, вказано, що "в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні слідчої дії – допит в якості свідка головної редакторки ГО "Слідство Інфо" Бабінець Анни". Тому правоохоронці просять забезпечити її явку на 10:00 13 травня до Головного слідчого управління Нацполіції.

Журналісти також опублікували фотографію цієї повістки. У ній наведено лише номер кримінального провадження. Водночас немає жодних деталей, чого саме воно стосується. Також вказано, що мовиться про правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 163 Кримінального Кодексу України (Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер).

Повістка, бабінець, Нацполіція, імпічмент, Трамп, Джуліані, Нацполція
Повістка про виклик на допит у Нацполіцію Анни Бабінець

У іншому листі, підписаному тією ж слідчою Ільмірою Чередник, є перелік питань, на які має відповісти агенція. Вони стосуються запиту надісланого "Слідством.Інфо" народному депутату від "Слуги народу" Олександру Дубінському у грудні 2019 року щодо його можливих зустрічей із фігурантами справи про імпічмент американського президента Дональда Трампа. Зокрема, про ймовірні контакти з персональним адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані. Такий запит, до слова, отримав і Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, і ще 12 посадовців.

Повістка, бабінець, Нацполіція, імпічмент, Трамп, Джуліані, Нацполція
Ще один лист, підписаний слідчою Ільмірою Чередник

За 17 років, які я працюю журналісткою, ще ніколи не ходила на допит у поліцію за те, що написала запит народному депутату. Але обов’язково піду – з юристом. Все знімемо на відео та покажемо, як Головне слідче управління розслідує такі резонансні справи як запит народному депутату Олександру Дубінському та допитує через це журналістів-розслідувачів,
– прокоментувала цю справу Анна Бабінець.

Цікаво Візит Джуліані до України: Трамп зробив неочікуване зізнання

Коротко про зустріч Дубінського та Джуліані

  • Вона відбулася в грудні 2019 року під час візиту Джуліані до Києва.
  • За словами Дубінського, він розповів про плани створення слідчої комісії парламенту. Основною її метою буде розслідування фактів розкрадання багатомільярдних сум з українського бюджету в період президентств Порошенка та Януковича. Крім того, говорив про імовірну ​​легалізацію цих коштів в іноземних юрисдикціях, зокрема через інвестфонд Franklin Templeton, який оперує з США.
  • Також тоді із Джуліані зустрічався позафракційний народний депутат Андрій Деркач.
  • За кілька днів до цього особистий адвокат Трампа зустрівся з експрокурорами Юрієм Луценком, Віктором Шокіним і Костянтином Куликом нібито в рамках створення документального серіалу.
  • Американські ЗМІ раніше повідомляли, що ексгенпрокурори Шокін і Луценко "злили" Трампу компромат на Байдена.

До теми Сенат США не проголосував за імпічмент Трампа

Джуліані, Дубінський, Трамп, Імпічмент
Руді Джуліані та Олександр Дубінський

Чому у США розпочали процедуру імпічменту Трампа: основне

  • Під час телефонної розмови 25 липня 2019 року Трампа та Зеленського американський президент нібито пообіцяв, що стосунки між країнами покращаться, якщо Україна поновить розслідування у справі газової компанії Burisma.
  • До цієї компанії причетний син головного конкурента Трампа на президентських виборах Джо Байдена – Гантер. Більше про те, що це за скандальна компанія, читайте тут.
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови. Повний текст українською мовою (переклад 24 каналу) – читайте тут. Її текст засвідчує: Трамп таки говорив Зеленському: "було б добре", якби той вивчив справу Байдена.
  • Через цей скандал у Палаті представників Конгресу оголосили початок формальної процедури імпічменту президента США.