Президент США підписав документи, не зважаючи на протести китайської влади проти їхнього схвалення, пише CNN.

Знайте більше: "Боротьба за Гонконг": що розказують світові медіа про масштабні протести

Що означають ці закони?

Закон про права людини та демократію в Гонконгу зобов’язує Державного секретаря Майка Помпео принаймні раз на рік підтверджувати, що в Гонконгу зберігається достатній рівень автономії. США натомість зможуть надавати Гонконгу особливий торговельний статус.

Посадовці, відповідальні за порушення прав людини в Гонконгу, підпадатимуть під санкції.

За документом, Гонконг буде розглядатися як окремий від Китаю торгівельний партнер США, а також вводитиметься низка санкцій проти комуністичної партії,
– пояснив головний координатор Українського центру вільного Гонконгу Артур Харитонов на своїй фейсбук-сторінці.

Інший закон забороняє продаж певних засобів для стримування натовпів поліцейським силам Гонконгу. Серед таких – сльозогінний газ, гумові кулі і електрошокери.

У Китаї тим часом заявляють, що цей крок несприятливим чином позначиться на китайсько-американських стосунках.

Тривожні кадри протестів у Гонконгу – дивіться відео 24 каналу

Чому у Гонконгу розпочались протести?

  • Рушієм до мітингів стала поправка до закону про екстрадицію, яку мали внести 12 червня 2019 року. Вона могла б примусити Гонконг видавати підозрюваних країнам, з якими у нього немає угод про екстрадицію.
  • Серед цих країн: Тайвань, Макао, континентальні частини Китаю та інші. Протестувальники вважали, що подібний закон покладе край автономності Гонконгу.
  • Акції протесту, які не вщухають у мегаполісі вже понад 4 місяці, відновилися з новою силою. Місцеву адміністрацію підтримує Китай. До кордону з Гонконгом Пекін навіть направив додаткові військові підрозділи під приводом начебто навчань, проте у мегаполіс вони поки не заходять.
  • Китайська влада останні 10 років намагається прискорити процес інтеграції колишньої британської колонії до свого складу. Але громадянам Гонконгу, які звикли до британських демократичних свобод, не до смаку авторитарні методи і жорсткий контроль з боку Пекіна.
  • За домовленістю з Великою Британією остаточна інтеграція Гонконгу до складу Китаю має відбутися у 2047 році.


Протест у Гонконгу у цифрах / інфографіка 24 каналу