Таку заяву ексочільниця НБУ зробила під час інтерв'ю виданню Central Banking.

До теми Вслід за Смолієм: про політичний тиск заявила і команда Нацбанку

Чому Гонтарева просить в МВФ покарати Україну

За її словами, транш МВФ виплатили в межах угоди, в якій мовилось про незалежність НБУ та економічні реформи. Тепер, мовляв, якщо після відставки Смолія ці умови не забезпечені, то Фонд начебто має право вимагати повернути гроші.

Гонтарева стверджує, що заяви МВФ та країн "Великої сімки" про незалежність НБУ перетворилися на "красиві гасла, що не мають реального впливу".

МВФ має заявити, що не буде платити Україні подальших траншів в межах нового кредиту, якщо Зеленський не призначить нового голову НБУ, який зберігатиме результати реформ,
– зазначила Гонтарева.

Вона визнала, що політичний тиск на Нацбанк чинився і за часів її перебування на посаді, однак останнім часом цей тиск став "нестерпним". Вона звинуватила олігарха Ігоря Коломойського та наближених до нього депутатів, зокрема, нардепа Олександра Дубінського.

Що на заяву Гонтаревої відповіли в СБУ

В СБУ уже відреагували на резонансну заяву Гонтаревої. У Службі безпеки закликали усіх ексчиновників не сіяти паніку і не розхитувати економічну стабільність у державі. Про це зазначила пресслужба СБУ у фейсбуці.

СБУ поважає право кожного громадянина на свободу висловлювань, однак вважає неприпустимим оголошення заяв, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема, в фінансово-економічній сфері та негативно вплинути на ситуацію в країні,
– мовиться у повідомленні.

Що буде зі співпрацею з МВФ після відставки Смолія

  • Ще одне важливе питання, яке хвилювало українців після відставки Смолія – це подальша доля співпраці України з МВФ. Сам колишній голова Нацбанку наголосив: все в руках його наступника.
  • Він вважає, що якщо його наступник не мінятиме політики Нацбанку та одразу заявить, що намагатиметься бути незалежним, зберігати плавуче курсоутворення, не друкуватиме гривні – це буде позитивний сигнал для МВФ.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив, що співпраця з МВФ триватиме, хоча там і відреагували напружено. А від ЄС уряд очікує допомогу на 1,2 мільярда євро.

Актуально Українці проти: як змінилося ставлення до МВФ після першого траншу

Співпраця України з МВФ: головне

  • Ще у грудні 2020 року затвердили 3-річну програму EFF розміром у 5 мільярдів доларів. На початку пандемії розмір допомоги пообіцяли збільшити до 8 мільярдів доларів.
  • Фінальне затвердження програми відкладали з місяця на місяць, бо України не могла прийняти банківський закон (так званий "антиколомойський")
  • Коли Україна його таки прийняла, то МВФ змінив умови і запропонував 1,5 річну програму stand-by розміром 5,5 мільярда доларів.
  • У червні програму затвердили і Україна отримала перший транш – 2,1 мільярда доларів. Щоб отримати наступні, потрібно виконати низку умов.