В ефірі 24 каналу Зміцер Лукашук ствердив, що білоруські працівники та підприємства навряд чи готові до таких загальнонаціональних страйків з багатьох причин.

Читайте також Тихановська оголосила силовикам дедлайн для переходу на бік народу

Він пояснив, що в Білорусі ще в серпні масштабні акції протестів починалося зі страйків на заводах. Більшість учасників зазнали репресій, страйки розігнали.

Крім цього, страйкарі наразі або звільнені, або перебувають за ґратами. Відтак на підприємствах немає структур, які могли б організувати страйки.

Він також зауважив, що білоруси бачать, на що готова влада. Вони розуміють, що Лукашенко навіть може застосувати зброю проти протестувальників.

За його словами, очевидно, що влада не піде на вимоги опозиції. Але це може дати новий імпульс до більш масштабних протестів по всій країні.

Тихановська озвучила гарантії для усіх, хто підтримають страйк

Лідерка білоруської опозиції пообіцяла низку гарантій всім протестувальникам, які долучаться до страйку 25 жовтня. Зокрема, мовиться про фінансову допомогу від фонду BYSOL тим, хто втратить роботу.

Справді, в Тихановської є потужність обіцяти людям, що у випадку, якщо протестувальників звільнять, чи вони зазнають фінансових втрат, то їм це компенсується,
– відзначив Зміцер Лукашук.

Він розповів, що у фонд допомоги BYSOL перерахували багато грошей як самі білоруси, так і різні міжнародні структури. З цих коштів вже виплачується допомога тим, хто втратив роботу з політичних мотивів.

Однак зауважив, що втратити роботу – великий ризик для білорусів.

Зміцер Лукашук пояснив, що мовиться про переїзд закордон. Адже багато людей, яким загрожує кримінальне переслідування, вже виїхали з Білорусі.

"Тому що переїхати з Мінська, наприклад, у Гродно, не гарантує, що ти не потрапиш за ґрати", – підсумував він.

Які три основні вимоги має виконати влада Білорусі:

  1. Лукашенко повинен оголосити про відхід.

  2. Насильство на вулицях має зупинитися повністю.

  3. Всіх політв'язнів слід звільнити.