main logo

Грета Тунберг

Грета Тунберг – 16-рычна шведська політична активістка, що виступає за зупинку глобального потепління та зміни клімату. У серпні 2018 року стала відомою тим, що розпочала перший шкільний страйк заради клімату під будівлею парламенту Швеції. У листопаді 2018 року вона виступила на TEDxStockholm, у грудні звернулася до Конференції ООН з питань зміни клімату, а у січні 2019 року запрошена на Всесвітній економічний форум у Давосі. Журнал "Time" назвав Ґрету однією з 25 найвпливовіших підлітків світу 2018 року.

Її мати – шведська оперна співачка Малена Ерман, яка представляла Швецію на пісенному конкурсі Євробачення у 2009 році, а її батько – актор Сванте Тунберґ.

Коли Грета почала свої пікети біля шведського парламенту, вона заборонила своїй мамі ходити з нею, щоб уникнути звинувачень у несамостійності або в тому, що хтось використовує її у своїх цілях. Однак такі звинувачення все одно прозвучали. Так, Ангела Меркель публічно заявила, що екологічні протести, що охопили Німеччину, є частиною гібридної війни Росії.

Також Грету звинувачують у зв'язку з піар-фахівцем Інгмаром Ренцхогом, який, використовуючи ім'я Грети, залучив у свій стартап близько 1 млн доларів. Звинувачення засновані на тому, що Грета спілкувалася з Ренцхогом і якийсь час перебувала в молодіжній раді його організації. Однак Грета заявила, що не має жодного стосунку до збирання грошей Інгмаром.

У жовтні 2019 року британські науковці назвали новий вид жуків на честь Грети Тунберг.