Втім поки що цей сценарій щодо національної валюти не реалізувався. Відтак наразі рішення КСУ не вплинуло на поточний курс гривні. Про це в ефірі 24 каналу розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Зверніть увагу Курс валют на 29 жовтня: євро суттєво впав в ціні, а долар подорожчав

Курс гривні 29 жовтня обвалився до трирічного мінімуму. За словами експерта, наразі на валютному ринку відбуваються ті процеси, які були й раніше. Зокрема, поступове послаблення гривні.

Є такі самі кроки, які були вчора чи 3 тижні тому. Поки що через це рішення суду на валютному ринку не нічого не сталося,
– зауважив він.

Однак Сергій Фурса наголосив, що "гривня в середньостроковій та довгостроковій перспективі через це може сильно впасти". Адже рішення Конституційного Суду підриває співробітництво України з МВФ.

Міжнародний валютний фонд є гарантом макроекономічної стабільності нашої держави, відтак це створює передумови до стрімкої девальвації та кризи.

Перспективи щодо наступного траншу від МВФ

На думку інвестиційного банкіра, відтермінування траншу від МВФ – це сильний удар по гривні. Адже зараз співпраця України з МВФ заморожена сильно. Через це заморожена співпраця з ЄС, зі Світовим банком.

"Мені зараз важко уявити, як українська влада за короткий проміжок часу відіграє назад те, що вона вже наробила. Найближчим часом у нас не буде співпраці з МВФ", – прокоментував він.

І підсумував, що в Україні продовжиться тренд на послаблення гривні.

Що відомо про рішення Конституційного Суду

  • 27 жовтня під час закритого засідання Конституційний Суд України скасував статтю Кримінального кодексу про декларування недостовірної інформації.
  • КСУ визнав "неконституційною" кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.
  • Відповідний позов подали народні депутати від ОПЗЖ і групи "За майбутнє".
  • Після рішення суду з'явилася інформація про можливе скасування безвізового режиму Євросоюзу з Україною.
  • Крім того, через таке рішення КС в Україні не зможуть завершити місцеві вибори. Адже перевірка декларацій є обов'язковою перед призначенням голів обласних, районних рад і їхніх заступників.

​Сергій Фурса пояснив, як вплине рішення КСУ на курс гривні: