Таку думку висловив Василь Фурман, заступник Голови ради Національного банку України. В ефірі 24 каналу він також зазначив, що відносини з МВФ налагоджуються.

Зверніть увагу Чи вплине повторний локдаун на курс гривні: відповідь Фурси

З чим пов'язане здешевлення гривні

Як пояснив Фурман, Нацбанк проводить політику "плаваючого" обмінного курсу. Він визначається ринком – тобто, попитом та пропозицією.

Цьогоріч Нацбанк викупив понад 4, 5 мільярдів доларів для поповнення золотовалютних резервів. разом з тим продав близько 3,8 мільярда доларів,
– наголосив Фурман.

Відповідно, за його словами, те, що гривня впала на 10 копійок – це нічого незвичайного. Якщо говорити про 2020 рік в цілому, то можна бачити тренди, коли гривня посилювалась і послаблювалась.

Що впливає на курс гривні?

  1. Ціни на експорт. Вони зараз є стабільними й зростає.
  2. Локдаун. Він теж позитивно впливає на курс гривні, бо туристична галузь раніше викуповувала щорічно приблизно 8 мільярдів доларів.

Відносини з МВФ

За словами Фурмана, у питаннях щодо відносин з МВФ потрібно бути максимально об'єктивним. Він вважає, що ситуація налагоджується. Очільник НБУ літав до Вашингтона кілька тижнів тому.

"Ті структурні маяки, які стояли перед нами, – виконані. Зрозуміло, що є деякі питанні, пов'язанні з рішеннями КСУ. Зараз тривають дискусії. На мою думку, місія (транш від МВФ – 24 канал) може бути", – вважає Фурман.

Якщо з допомоги не буде – то нічого надзвичайного не відбудеться, зазначив заступник голови Ради Нацбанку.

Співпраця України та МВФ: останні новини

  • У червні МВФ погодив кредит для України stand-by на 5 мільярдів доларів за 1,5 року.
  • Гроші мали надіслати у 4 траншах. Перший у розмірі 2,1 мільярда дали майже одразу.
  • До кінця 2020 мали надійти ще два, і останній – у 2021.
  • Однак процес призупинений, тому що в МФВ стурбовані конституційною кризою, яка є в Україні. Зокрема, тим, що КСУ скасував покарання для чиновників за брехню у деклараціях.