Більше про те, чому українських батьків не влаштовує такий експериментальний проєкт від Кабміну – читайте в матеріалі журналістів 24 каналу.

До теми 5 тисяч гривень замість "пакунків малюка": експериментальний проєкт від Кабміну

З липня бебі-бокси не постачатимуть в пологові будинки

Молода мама Олена отримала понад 60 предметів у так званому бебі-боксі ще місяць тому – після народження третьої дитини. Жінка зізналась, що задоволена пакунком від держави, адже дали все необхідне.

Однак вже з липня такі пакунки у пологові будинки більше не возять – за рішенням Кабміну. На київському виробництві бебі-бокси припадають пилюкою. У Львові також ще лишилося кілька тисяч на область, але цього надовго не вистачить.

Ми забезпечені пакунками малюка до листопада. Тобто ще у вересні, жовтні, листопаді пологові відділення матимуть змогу видавати "пакунки малюка",
– пояснила заступниця начальника управління соцзахисту ЛМР Леся Дронь.

Замість пакунків малюка у липні Кабмін запропонував давати виплати в розмірі 5 тисяч гривень для батьків.

Як отримати виплату після народження дитини

З 1 вересня можливості витратити компенсацію після невидачі бебі-боксу змінилися. Відтепер батьки протягом року з моменту народження дитини можуть купити на 5 тисяч гривень виплат саме ті товари, які, на їхню думку, потрібні дитині.

Але спершу потрібно отримати кошти від держави. Для цього необхідно звернутися у структурний підрозділ з питань соцдопомоги за місцем прописки. Йти туди треба вже з готовим пакетом документів. В ньому обов'язково має бути:

  • копія свідоцтва про народження малюка;
  • довідка з пологового про невидачу бебі-бокса;
  • копія паспорта та ідентифікаційного коду того, хто подає заяву;
  • також окремо треба оформлювати банківську картку для одноразової виплати.

Після отримання коштів витратити їх можна не всюди. Перелік торгових мереж, з якими уклали угоду Мінсоцполітики, обіцяли опублікувати на сайті відомства. Мовляв, партнерство з конкретними магазинами дозволить уникнути витрат компенсації не за призначенням.

Читайте також Чому замість "пакунку малюка" батькам даватимуть кошти: пояснення Мінсоцполітики

"Ми провели дуже багато роботи з ритейлерами. Це можливо. Це, по-перше, інструктаж самої мережі і контроль з боку наших працівників. Ми будем відвідувати магазини, дивитися чеки", – зауважив заступник міністра соціальної політики Борис Лебедцов.

Петиції за повернення бебі-боксів

Такий контроль і необхідність оформлювати компенсацію не до вподоби деяким українцям. Хтось вже почав підписувати петиції до президента для повернення видачі бебі-боксів. До справи долучились і народні депутати, які ініціювали законопроєкт.

За словами членкині комітету ВР з питань бюджету Лесі Забуранної, якщо проаналізувати перелік товарів, що входять в бебі-бокс, то потрібно витрати час, щоб їх придбати.

За підрахунками експертів, в результаті це виявляється на 50 – 200% вище за вартістю, ніж закладено в цей пакунок,
– відзначила політикиня.

Розглянути ініціативу у сесійній залі депутати планують вже наступного тижня. А тим часом у Міністерстві соціальної політики не виключають: якщо бебі-бокси повернуть, то компенсації теж можуть залишити. Відтак дадуть батькам вибір – скористатися чимось одним.