Ніяких звітів від батьків не вимагатимуть. В Україні запровадять спеціальну систему, згідно з якою гроші можна буде витратити тільки на дитячі товари у магазинах, які візьмуть участь у проєкті на договірних умовах, розповів заступник міністра соціальної політики Євген Котик в ефірі телеканалу ДОМ.

Цікаво: Батьки задоволені: у ЮНІСЕФ закликали Кабмін продовжити програму "Пакунок малюка"

Контролюватимуть ситуацію банк, Мінсоцполітики, а також торгівельна мережа, що братиме участь у проєкті.

Ми чітко розуміємо, що при наданні коштів, вони можуть піти в іншому напрямку, не на дитину. Тому ми й запровадили таку систему, знайшли новий механізм, який дасть змогу це проконтролювати,
– наголошує Євген Котик.

Чому вирішили давати гроші замість "пакунку малюка"

За словами заступника міністра, перехід на монетизовану форму програми "пакунку малюка" пов'язаний з проблемами у тендерних закупівлях. Проєкт "пакунок малюка" розпочали у 2018 році, у 2020 його планували продовжити. Проведення тендерних закупівель доручили держустанові "Державні закупівлі", але Антимонопольний комітет скасував тендер.

Наразі у 8 регіонах "пакунки малюка" закінчились, в 4 їх залишилось дуже мало. Тим більше багато батьків зазначали, що хотіли б отримати гроші замість "пакунку". Євген Котик зазначив, що купити товари можна буде також і в онлайн-магазинах.

Як отримати кошти

Аби отримати гроші замість "пакунку малюка", потрібно протягом 12 місяців після народження дитини звернутись до структурного підрозділу з питань соціального захисту та надати низку документів. Також заяву можна оформити в онлайн-форматі.