Позбавлення громадянства, спроба депортувати брата, кримінальна справа проти Давида Сакварелідзе, заборона в'їжджати в Україну Кобі Накопії, якого вважають "фінансистом" Саакашвілі. А тепер – ще й масова депортація соратників.

Така тепер реальність грузинської команди екс-президента. За останні кілька тижнів з України видворили 8 грузинів з найближчого його оточення. Серед останніх – охоронці, водій політика та журналіст Тамаз Шавшишвілі.

На фото: Тамаз Шавшишвілі.

17 листопада його та ще 3 грузинів схопили, відвезли в аеропорт і відправили на історичну батьківщину. Спецоперацією керував Валерій Глетей – начальник Управління держохорони, яке підпорядковується президенту.

Про причини затримання грузинів навипередки повідомляли СБУ і МВС: мовляв, вислали з України кримінальних авторитетів.

Читайте також: Саакашвілі анонсував "народний імпічмент" і заявив про готовність очолити уряд

Серед депортованих дійсно є щонайменше одна людина з неоднозначною репутацією. Вано Надірадзе називають добровольцем АТО і навіть власником нагороди "Народний Герой України". Водночас Мамука Мамулашвілі, лідер "Грузинського легіону АТО", розповів, що Надірадзе вигнали з підрозділу.

На фото: Вано Надірадзе.

Так чи інакше, соратники Саакашвілі звинувачують владу у тиску на їх партію – "Рух нових сил". А от політолог Володимир Фесенко, з огляду на події останнього року, вважає депортацію грузинів логічною збоку влади. Бо людина з іншим громадянством не може брати участь у політичних процесах чужої країни і повинна розуміти, що через такі дії її можуть вислати.

З тією ж швидкістю, з якою влада висмикує з команди Саакашвілі грузинів – той шукає нових прихильників. За останніми даними, рейтинг партії "Рух нових сил" не перевищує 2%. Акції протесту, які організовує Міхо, також не вельми масові. Але незграбні дії влади щодо Саакашвілі грають йому на руку.

Приміром, прорив кордону підняв рейтинг партії до 4%. Хоча потім знову опустився, розповіли соціологи. Як же вплинула на рейтинг Саакашвілі історія з депортацією грузинів, наразі невідомо.