Виявилося, це він, звичайний емігрант з Тернопільської області, який переїхав до Америки в семирічному віці, став хрещеним батьком для культових зірок Голлівуду.

У часи, коли акторам просто наказували імітувати на сцені дію персонажа, Старзберг навчав їх емоційно переживати роль і розробив цілу методику вправ. Саме після занять із ним Мерлін Монро й наважилась стати перед камерою. Лі став її близьким другом, і, до речі, саме йому заповіла майже увесь свій спадок, зокрема особисті щоденники.

Список іменитих учнів продовжили Аль Пачіно, Роберт де Ніро, Марлон Брандо, Скарлет Йохансон і Ума Турман. Щороку в його школу акторської майстерності надходить декілька тисяч заявок, та у всі часи відбір був надсуворий. Скажімо, Джек Ніколсон потрапив на курс з п’ятого разу, Дастін Хоффман – з шостого.

У чому ж суть методу Стразберга? Головний момент – емоційна пам’ять. Актор повинен постійно аналізувати свої емоції: як він поводиться, коли йому страшно, смішно, ніяково, коли він злиться, коли його зрадили, коли він закохався. Приступаючи до ролі, ці емоції потрібно просто воскресити. На заняттях часто просять імітувати, наче ти п’єш каву або приймаєш душ. Тут не потрібно грати, але лише згадати свої природні рухи.

Читайте також: Український актор, що зіграв у Голлівуді більше 100 ролей

Теплі стосунки Стразберг підтримував з Аль Пачіно. Саме останній і вибив для свого наставника невеличку роль другого плану в "Хрещеному батьку-2". Стразберг розумів, що на нього дивитимуться учні, а тому мав показати майстер клас, як навіть у маленькій ролі може проявити свій талант. І йому це вдалось. На підтвердження – номінації на Оскар та Золотий глобус.