З такою заявою виступила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Саміт Східного партнерства (СхП), який відбудеться цього тижня, пов'язаний з особливими очікуваннями в Україні, зокрема через історію з непідписанням Угоди про асоціацію чотири роки тому. СхП загалом наповнилося очікуваннями. ЄС очікує від країн Східного партнерства, особливо тих, що уклали угоди про асоціацію, швидких внутрішніх реформ. Країни-партнери очікують, що в рамках СхП буде визнано перспективи швидкої інтеграції цих країн до ЄС", – зазначила дипломат.

Читайте також: Євросоюз схвалив нові правила в'їзду в Шенгенську зону

Українська сторона на цьому саміті вимагатиме визнання перспективи членства в документах саміту СхП.

Наша вимога перспективи членства в ЄС обґрунтована амбіціями українського суспільства і неймовірно сильним запитом на проєвропейські реформи. Багато кому в Європі не подобається думка, що українці буквально воюють за європейські цінності. Треба визнати, що не варто очікувати зміни настроїв відсторонених бюрократів, які формують позицію ЄС щодо України,
– наголосила Олена Зеркаль.

Читайте також: Чому на саміті Східного партнерства не визнають агресію Росії проти України

За її словами, досягнення консенсусу всередині ЄС щодо розширення, ідея якого має стійку традицію опору, особливо в нинішній його ситуації, вимагає багато часу і зусиль.

"Це не означає, що слід погоджуватися з суто бюрократичним підходом європейських інституцій. Навпаки, варто використовувати кожен шанс для доведення своїх намірів інтегруватися з ЄС і захисту власних інтересів", – підсумувала Олена Зеркаль.

До слова, Європарламент готовий запропонувати Україні ввійти в Шенгенську зону та митний союз з ЄС.