Привітання Лукашенку вже встигли висловити президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, голова Китаю Сі Цзіньпін, президент Росії Володимир Путін та очільник Молдови Ігор Додон, інформує 24 канал.

Важливо: Через події у Білорусі можуть скликати екстрений саміт ЄС

Першим привітання висловив лідер Китаю. Опісля до нього доєднався та президент Казахстану, надіславши привітальну телеграму. Президент РФ в телеграмі написав, що розраховує на взаємовигідні російсько-білоруські відносини.

Заява лідера Китаю

Поки білоруси не приймають перемоги Лукашенка, лідер Китаю побажав блискучих успіхів чинному президенту. Втім, він жодним словом не згадав про мітинги обурених виборців.

"Від імені уряду Китаю і китайського народу, а також від себе особисто висловлюю найтепліші вітання і найкращі побажання. Упевнений, що під вашим керівництвом Білорусь обов'язково досягне нових блискучих успіхів у справі державного будівництва",
– сказав Сі Цзіньпінь.

Заява президента Казахстану

Токаєв також зазначив про народну підтримку Лукашенка, незважаючи на масові протести, що відбулись вночі у Білорусі.

"Підсумки виборів, що відбулись у складній політичній ситуації, свідчать про народну підтримку Вашого стратегічного курсу, направленого на укріплення суверенітету та незалежності Білорусі",
– висловився Касим-Жомарт Токаєв

Заява президента Росії

Володимир Путін привітав Лукашенка і висловив сподівання на розвиток російсько-білоруських відносин у всіх галузях.

Окрім того, у Кремлі зробили цинічну заяву, що ті, хто програли, мають змиритися із результатами, а переможець не буде з ними надто суворий. Москва розраховує, що в Білорусі після виборів все пройде в рамках закону і без насильства, а також закликає владу і мітингувальників до стриманості.

Заява президента Молдови

Президент Молдови Ігор Додон, який відомий своєю проросійською політикою, побажав Лукашенку успіхів в реалізації цілей. Співчуття травмованим та загиблому під час протестів президент не висловив.

Заява президента Азербайджану

Президент Азербайджану Ільхам Алієв по телефону привітав Лукашенка. Незважаючи на інформацію про численні фальсифікації, Алієв назвав перемогу Лукашенка переконливою.

Заява президента Узбекистану

Президент Узбекистану Шавкат Мірзийоєв заявив, мовляв, висока явка виборців та результати голосування продемонстрували довіру народу до Лукашенка, не зважаючи на протести, в яких поранено сотні людей та є загиблі.

"Результати голосування ще раз продемонстрували величезну довіру білоруського народу до вас, його згуртованість і повну підтримку продовження ефективних реформ", – сказав президент Узбекистану.

Заява прем'єр-міністра Вірменії

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян також привітав Лукашенка з ймовірним переобранням на пост президента Білорусі. Хоча під час протестів були поранені близько 50 людей та є загиблі, Пашинян побажав чинному президенту міцного здоров'я, а білоруському народу – миру і процвітання. Слова підтримки постраждалим чиновник не висловив.

Як відеагував український президент

Одним з перших на ситуацію з виборами у Білорусі відреагував український президент Володимир Зеленський. Він не вітав Лукашенка з перемогою, а дипломатично закликав сторони сісти за стіл переговорів та уникнути насильства на вулицях.

Реакція світу на вибори в Білорусі / інфографіка 24 каналу
Реакція світу на вибори в Білорусі / Інфографіка 24 каналу

Вибори в Білорусі: головне

  • Як свідчать дані екзитполу, за Олександра Лукашенка проголосували майже 80% виборців, за його суперницю Світлану Тихановську – близько 7%.
  • До виборчих дільниць тягнулись величезні черги. За свідченнями очевидців, людям спеціально не давали проголосувати. Окрім того дільниці закрили о 20:00, попри те, що сотні людей не встигли віддати свій голос.
  • Правозахисники заявили про численні фальсифікації на виборчих дільницях. Наприклад, в деяких місцях не допускали спостерігачів. На одній з дільниць жінка вилізала з вікна по драбині, із мішком документів через те, що нібито у приміщенні заклинило двері.
  • Після оголошення результатів обурені люди вийшли на мітинги у містах Білорусі. Почались сутички силовиків із мітингувальниками. ОМОН допустив стрілянину гумовими кулями по протестувальниках. Внаслідок чого 1 людина загинула, сотні – поранені, близько 1 500 – затримані.