Володимир Зеленський готовий підписувати необхідний документ. Про це повідомив очільник Міністерства юстиції Денис Малюська в ефірі 24 каналу.

Читайте також Влада оцінила ймовірність жорсткого карантину: деталі

За його словами, зауважень до законопроєкту немає. Малюська припустив, що приблизно до середини листопада 2020 року він набуде чинності.

Хто штрафуватиме за порушення

Очільник Мін'юсту заявив, що такі повноваження матимуть 2 органи – Нацполіція та Держпродспоживслужба. Втім, з огляду на кількість персоналу, частіше це робитимуть таки правоохоронці.

Малюська розповів, що у Нацполіції вже намагаються забезпечити працівників необхідними терміналами. Усе для того, щоб поліціянти оперативно могли виписувати постанову про накладений штраф.

До теми 13 обласних центрів стали "червоними": перелік міст, що потрапили у червону зону

Як зазначив міністр, якщо громадяни відмовлятимуться платити, то доведеться робити це примусово через виконавчу службу. За його словами, там буде нагода сплатити штраф як онлайн, так і в банку.

"Ми організуємо сервіси для того, щоб максимально просто сплачувати штрафи", – додав очільник Мін'юсту.

Чи можна оскаржувати штраф

Кожен громадянин матиме змогу довести незаконність накладення штрафу. Однак, на думку Малюськи, його сума не вартує того, щоб йти в суд. Усе тому, що покриття витрат на адвоката обійдеться дорожче.

Штраф порівняно невеликий. Сума достатня для того, щоб жодні етичні міркування чи доброта не стримували правоохоронців це робити,
– підкреслив він.

Як зазначив Малюська, якщо у порушника не буде з собою паспорта, то його однаково оштрафують. За словами міністра, для з'ясування особи можуть застосовувати й інші адміністративні заходи. Через це він порадив таки носити з собою документ, який підтверджує особу.

Читайте також Допоможе уникнути жорсткого локдауну, – Зеленський про карантин вихідного дня

На думку очільника Мін'юсту, громадяни не зможуть відкупитися у правоохоронців, запропонувавши менший за суму штрафу хабар. Малюська додав, що працівники Нацполіції не ризикуватимуть цього робити.