Законодавчу базу Міністерство охорони здоров'я вже розробило і ще у квітні подало у парламент. Однак, депутати лише сьогодні, 6 червня, спромоглися поставити пакет законопроектів у порядок денний на тиждень.

Читайте також: Новий корпус "ОХМАТДИТу" прийме перших пацієнтів уже до кінця року

Щогодини в Україні вмирає 67 людей. Жахливу статистику під Верховною Радою продемонстрували активісти.

За даними ВООЗ, сотні людей можна було б врятувати, якби у нас була реформована система медицини,
– зазначила директорка Благодійного фонду "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

Фундаментом реформи, яку пропонує Міністерство охорони здоров'я, є зміна системи фінансування галузі. Кошти виділятимуть не на лікарню, а конкретно на кожного пацієнта, незалежно від місця реєстрації.

"Пацієнт буде мати гарантований безкоштовний пакет медичних послуг. Це первинна допомога, пологи, паліативна допомога. Частину цих послуг пацієнт буде оплачувати, але не "чорною готівкою" лікарю, а по чітких прозорих тарифах," – зауважила Стефанишина.

Читайте також: Медична реформа, яка викликає суперечки в Україні, уже більше 10 років працює у Польщі

Кожен пацієнт повинен обрати собі "сімейного лікаря", який стежитиме за станом його здоров'я. Це дозволить виявляти захворювання на початковій стадії. А отже знизити смертність, переконують у профільному міністерстві. Також законодавчі зміни будуть стимулювати лікарів працювати краще. Чим більше пацієнтів вкладуть із ним угоду, тим вищим буде заробіток.

Нова система дозволить їм (лікарям – 24) заробляти гідну зарплату, мати гідні умови роботи, і це підвищить професіоналізм і якість надання медичних послуг,
– заявила в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Над реформаторськими законопроектами МОЗ працювало останні півтора роки. У березні їх схвалив Кабінет Міністрів. Однак, у парламенті справа не пішла. Його розгляд блокували на комітетах. Тим часом, екс-міністр охорони здоров'я, а тепер заступник голови профільного комітету Олег Мусій запропонував альтернативний до урядового проект медичної реформи.

Шансів на проходження в залі такої антинародної реформи немає, як і немає легітимного міністра охорони здоров'я. Було запропоновано "Блоком Петра Порошенка" доопрацювати законопроекти,
– зазначив заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я Олег Мусій.

Законопроекти доопрацювали, щоправда у травні парламентарі не назбирали голосів, щоб включити реформаторські законопроекти до порядку денного. Частина депутатів, як і раніше, реформу блокує.

Дві фракції – це партія Ляшка та партія "Батьківщина" – повністю ігнорують цю реформу,
– підкреслила Ольга Стефанишина.

Цього тижня реформаторські закони парламентарі голосуватимуть повторно. Червень – дедлайн, кажуть у МОЗ. Чим довше відкладати "лікування" системи, тим менше шансів на одужання.

Читайте також: Скільки українців потрапляють у халепу через лікування: страхітлива цифра