Микола Злочевський – один з тих, хто казково збагатився за президентства Віктора Януковича. Будучи міністром екології, він масштабував свій бізнес до розмірів однієї з найбільших приватних газовидобувних компаній в країні. Ліцензії на розробку газових родовищ фірмам Злочевського погоджувало міністерство, яке він сам і очолював.

Після Майдану він втік з країни. Але й через три роки його бізнес працює як годинник. Самого ж Злочевського зняли з розшуку, а кримінальні справи закрили одну за одною. Без згоди найвищого керівництва держави такі рішення в Україні, зазвичай, не ухвалюються. Якщо це домовленість, то про що вона? Учасники газового ринку припускають, що Злочевський міг поступитися частиною свого бізнесу в обмін на недоторканність. Але аналіз публічної структури власності його компаній поки не підтверджує ці чутки.

З якої ще причини оточенню Президента може бути вигідно, щоб бізнес Злочевського, законність створення якого залишається під питанням, безперебійно видобував та продавав газ в Україні – дивіться у розслідуванні.