Про це сайту "24" розповів політичний експерт Андрій Вігірінський.

Як зауважує політичний експерт Андрій Вігірінський, було б дивно, щоб держсекретар США Рекс Тіллерсон, який фігурує в "чорних" списках, коли був головою однієї з найбільших компаній в світі Exxon Mobil, не мав би офшорної компанії, або таких офшорів не було б у росіян.

"Будівництво газопроводу "Північний потік-2" здійснюється через компанії, афільовані з російським "Газпромом", зареєстровані в офшорних юрисдикціях. Це звична практика: коли проект почне приносити прибуток, щоб він оподатковувався за найменшими ставками. Бізнес шукає лазівки, щоб заплатити менше. І наші бізнесмени не більш патріотичні, ніж американські", – вважає Вігірінський.

Але, наголошує політолог, в західному світі є момент політичної відповідальності і збереження репутації. Оприлюднені матеріали належності об’єктів в офшорних зонах тим чи іншим політикам може мати наслідком їхню відставку.

В Україні ні політична відповідальність, ні момент репутації не спрацьовує. У нас чиновники не йдуть у відставку, коли їх затримують на отриманні хабарів. А публікація документів про наявність у них офшорних компаній не потягне якоїсь відповідальності,
– говорить експерт.

За словами політолога, Порошенко фігурував і в попередніх матеріалах про офшори, але поки не можна говорити про щось незаконне в його діях.

"В президента велика компанія, яка має проміжні ланки в країнах з більш лояльним податковим законодавством. Як політичний аргумент ці факти використовуватимуть представники опозиції, вимагаючи створення антикорупційних судів і прийняття закону про імпічмент. Тому що Порошенко обіцяв продати Рошен, а по факту ухиляється від податків", – зазначає Вігірінський.

На його думку, є дві версії подальшого розвитку ситуації з офшорами українських чиновників і політиків.

Конспірологічний варіант – тиск на президента і провладні фракції, що на них є достатньо інформації. Аби забезпечити їхню договороздатність, цю інформацію можна поступово оприлюднювати. Але кінцева мета не зовсім зрозуміла. Геополітичні інтереси, пов’язані із конфліктом на Донбасі, або внутрішня ситуація – боротьба з корупцією,
– зазначає Андрій Вігірінський.

Другий варіант, зазначає фахівець, – оприлюднення інформації по конкретній компанії, яка допомагає в обслуговуванні в офшорній компанії. Вігірінський зауважує: щоб щось довести, за аналогією із західними партнерами – треба викуповувати оригінал матеріалів, а правоохоронним органам розслідувати факти ухилення від сплати податків або недостовірне декларування прибутків. Однак, на його думку, навряд чи це станеться.

Нагадаємо, у новому розслідуванні Paradise Papers ухиляння від податків через офшорні компанії фігурують понад 10 українців, зокрема Порошенко, а серед світових знаменитостей – такі зірки світової величини, як Мадонна, Боно, Кіра Найтлі і Єлизавета II. За даними розслідувачів, багатії з усього світу приховали 8 трильйонів євро.

Більш детально про новий офшорний скандал читайте в матеріалі: Порошенко в раю. Податковому: про новий офшорний скандал і його наслідки