Закон про муніципальну варту покликаний реформувати одразу дві сфери життя: роботу правоохоронних органів та місцеве самоврядування. У парламенті законопроект №2890 "Про муніципальну варту" був зареєстрований і прийнятий за основу ще у травні 2015 року. У липні розгляд цього законопроекту було відкладено. Більше у Раді до нього не повертались, хоча законопроект стоїть на порядку денному. Але одразу декілька фракцій у Раді визначили створення муніципальних правоохоронних органів як одне з пріоритетних питань у поточному році.

Втім, перше читання законопроект пройшов, внесені зміни, і його підготовано до розгляду у другому читанні. А тому вже можна отримати уявлення, що таке муніципальна варта і для чого вона потрібна.

Що таке муніципальна варта?

Це орган в системі місцевого самоврядування, який створений для забезпечення охорони громадського порядку, законності, прав, свобод і законних інтересів громадян на території, що перебуває під юрисдикцією відповідної ради та утримується за рахунок місцевого бюджету.

У чому відмінність муніципальної варти?

Муніципальна варта не належатиме до підрозділів МВС. Це буде орган, чиї працівники будуть відповідальні, підзвітні і підконтрольні територіальній громаді і відповідній раді, яка прийняла рішення про її створення.

При цьому працівники муніципальної варти можуть і повинні співпрацювати з правоохоронними органами з різних питань – від забезпечення громадського порядку до затримання зловмисників.

Де їх створять?

У містах обласного значення (а також – у містах республіканського значення Автономної Республіки Крим), містах Києві та Севастополі, на території юрисдикції об’єднаної територіальної громади за рішенням відповідних рад. У межах однієї ради може бути створена лише одна муніципальна варта.

Хто фінансуватиме муніципальні варти?

Кожна варта фінансуватиметься з місцевого бюджету того органу самоврядування, який прийняв рішення про створення у себе цієї муніципальної варти.

Яку зарплату отримуватимуть вартові?

Рішення про рівень заробітної плати співробітникам муніципальної варти буде приймати рада об'єднаної територіальної громади (або міська рада), яка створила цю варту. При цьому враховуватимуться потреби та можливості відповідного місцевого бюджету. Тобто, чим багатша буде громада - тим вищий рівень оплати праці зможе забезпечити вартовим.

Що робитимуть вартові?

Муніципальна варта розглядатиме справи про адміністративні правопорушення. Зокрема:
про порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини (стаття 92 Кодексу України про адміністративні порушення);
про порушення правил користування житловими будинками і приміщеннями (стаття 150 КУАП);
про самоправне зайняття житлового приміщення (стаття 151);
про порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів (стаття 152); про порушення правил паркування транспортних засобів (стаття 152-1);
про знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об'єктів озеленення населених пунктів (стаття 153);
про порушення правил тримання собак і котів (стаття 154); про порушення правил торгівлі на ринках (стаття 159);
про торгівлю з рук у невстановлених місцях (стаття 160); про куріння тютюнових виробів у заборонених місцях (стаття 175-1);
про виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення (стаття 176);
про придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення (стаття 177);
про розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді (стаття 178);
про доведення неповнолітнього до стану сп'яніння (стаття 180);
про порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування (стаття 180-1); про азартні ігри, ворожіння в громадських місцях (стаття 181);
про порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях (стаття 182).

Від імені муніципальної варти розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення матимуть право начальник муніципальної варти та його заступники.

Скільки людей працюватиме у муніципальній варті?

Структуру та штатну чисельність муніципальної варти затверджує міська рада чи місцева рада об’єднаної територіальної громади.

Хто може стати вартовим?

На службу до муніципальної варти прийматимуться на контрактній основі громадяни України, віком від 21 років, які мають відповідну освіту та професійну підготовку, здатні за станом здоров’я та своїми моральними якостями виконувати завдання, покладені на муніципальну варту. Кваліфікаційні вимоги до рівня професійної компетентності осіб, які претендують на зайняття посади в муніципальній варті, мають бути затверджені Кабінетом міністрів України.

Законопроект також передбачає, що людину без відповідного досвіду роботи братимуть у варту на пробний термін – 6 місяців. Після цього вартовий має здати кваліфікаційний залік, на основі результатів якого прийматиметься рішення про продовження чи припинення роботи з ним.

Не може бути прийнята на службу до муніципальної варти особа, яка була засуджена за злочин вироком суду.

Читайте також: Навіщо Україні кіберполіція?