У серпні 2019-го правоохоронці провели 25 обшуків на підприємствах та військових представництвах "Укроборонпрому". 27 серпня 2019 року НАБУ розпочало кримінальне провадження проти Гладковського. У нього знайшли 4,5 мільйона гривень, які він "забув" додати до декларації.

Важливо: Гладковського затримало НАБУ: він намагався виїхати з України – фото

Батько та син Гладковські – активні учасники корупційної схеми розкрадань в "Укроборонпромі". До 2014-го року були більше відомі за іншим прізвищем – Свинарчук. Саме відголосок до цього прізвища і спонукав активістів Нацкорпусу приносити символічні голови свиней, або їх зображення на зустрічі Петра Порошенка із виборцями.

Олег Гладковський

У 1994 році закінчив Київський автодорожній інститут. Отримав кваліфікацію інженера з організації перевезень і управління на автомобільному транспорті. Отримавши таку освіту з 2005-го року був головою наглядової ради корпорації "Богдан" – одного із найбільших перевізників України. З 2012 року до 2015 Олег Гладковський став президентом цієї корпорації.

Тривалий час Олег Гладковський був президентом корпорації
Тривалий час Олег Гладковський був президентом корпорації "Богдан"

А з лютого 2015-го року Гладковський став першим заступником Секретаря Ради національної безпеки та оборони України (РНБО).

Ігор Гладковський

Ігор Гладковський народився 1994-го року. Він є найстаршим з трьох синів Олега Гладковського та Юлії Гладковської.

На сайті МЗС України зазначено, що Ігор Олегович Гладковський є почесним консулом у Києві Республіки Сейшельські Острови. До нього цю посаду займав сам Олег Гладковський.

Син Ігоря Гладковського у свої 25 років є керівником компанії
Син Ігоря Гладковського у свої 25 років є керівником компанії "Богдан"

У свої 25 років він є керівником компанії "Хюндай Мотор Україна". У березні 2018-го року на Ігоря Гладковського була зареєстрована автомобільна корпорація "Богдан", якою раніше володів батько, а у 2000-х роках – Петро Порошенко.

До 2014-го року Ігор та його батько Олег мали інше прізвище – Свинарчук. Проте змінили його чи здали старі паспорти – невідомо. Є інформація, що Гладковський-молодший їздить за кермом у нетверезому стані саме зі старим паспортом.

Дружина Олега Гладковського має прізвище Свинарчук.

За даними розслідування журналістів Bihus.Info, син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського – Ігор Гладковський разом з Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою контрабандою поставляли оборонним підприємствам України російські деталі або деталі з українських військових частин. Поставки відбувались через фірми-прокладки за завищеними в 2-4 рази цінами. Розмір розкрадань може становити щонайменше 250 мільйонів гривень, припускають журналісти.

Читайте також: НАБУ розпочало кримінальне провадження проти Гладковського

До корупційних оборудок причетні Олег Гладковський (є бізнес-партнером президента Петра Порошенка), екскерівник "Укрспецекпорту" і чинний глава "Укроборонпрому" Павло Букін, директори підприємств та інші посадовці держконцерну.

Учасники корупційних схем організовували угоди через 3 головні фірми-прокладки. Однією з таких фірм нібито був завод "Кузня на Рибальському" (на той момент належав Порошенку), а також підставна компанія "Оптимумспецдеталь".

В НАБУ почали досудове розслідування корупції в "Укроборонпромі" за ознаками привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Детективи бюро також провели низку обшуків у Гладковських, Букіна та інших фігурантів скандалу.

Детальніше: Привласнив мільйон: чиновнику "Укроборонпрому" повідомили про підозру