Біографія Іллі Киви

Народився Ілля Кива 2 червня 1977 року у Полтаві.

Дивіться: Кива переписувався з Жиріновським у Раді: відео листування 18+

Освіта – Полтавський нафтовий геологорозвідувальний технікум (спеціальність "Обслуговування та ремонт нафтових і газових промислів", кваліфікація "технік-механік").

Також навчався у Полтавському державному педагогічному інституті ім. В. Г. Короленка (педагог-психолог). Закінчив Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого (спеціальність "правознавство").

Кар’єру почав на посаді директора та головного бухгалтера ТОВ "Укрзв'язокмонтаж". Кілька місяців обіймав посаду інженера-технолога на "Донецькій залізниці". Там же пропрацював начальником Промивально-пропарювальної станції "Новозолотарівка".


Ілля Кива замолоду активно займається спортом / фото: 24 каналу

Згодом став заступником начальника відділу ремонту та будівництва великої кільцевої дороги Служби автодоріг у Київській області. Кілька місяців був заступником начальника Управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області.

Читайте також: Батько Катерини Гандзюк виграв суд проти Киви: одіозного політика звинуватили в наклепі

Отримав звання майора мiлiцiї і був призначений командиром батальйону патрульної служби міліції особливого призначення "Полтавщина", яким командував у зоні АТО. Цей батальйон створили на базі батальйону "Полтава", роти "Кременчук" і роти "Мирний", якою до того командував Кива. Проте в результаті протесту бійців батальйону Киву звільнили з посади, а батальйон розформували.

У 2014 році був призначений заступником начальника Управління МВС у Донецькій області. На цій посаді активно впроваджував в оперативну роботу базу даних волонтерського проекту "Миротворець".

Згодом Киву перевели на посаду заступника начальника Управління МВС у Херсонській області. Тоді ж йому достроково присвоїли спеціальне звання "підполковник міліції".


Киві присвоїли звання підполковника міліції / фото: fakti.ks.ua

Очолював "Міжнародний благодійний фонд Визволення", що займається реабілітацією дітей, які потрапили до виховних колоній. Був головою Всеукраїнської федерації дворового футболу та Всеукраїнської федерації доміно.

Читайте також: Черговий скандал із Кивою: Стерненко і Найєм готують заяву через погрози "відрізати голову"

Деякий час Кива керував полтавським осередком "Правого сектора" та був регіональним політичним керівником "Правого сектора" на сході України (Полтавська, Харківська, Донецька, та Луганська області). Зокрема, політик був помічником, представляв інтереси та виконував доручення лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша у відносинах з органами державної влади, місцевого самоврядування, політичними партіями, фізичними та юридичними особами під час президентських виборів.

У 2015 році Кива став головою Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції. Проте він відмовився проходити переатестацію в нову поліцію, а також психологічну експертизу. Пояснив це тим, що вбачав змову проти нього серед членів атестаційної комісії. Тож Киву звільнили із займаної ним посади.

Читайте інтерв'ю: Когда я захожу в комнату, только Аваков и Корчинский не прижимают уши, – Кива

У 2017 році політик оголосив, що очолив "Соціалістичну партію України". 3 листопада 2018 року Соцпартія висунула Киву кандидатом в Президенти України. У першому турі за нього проголосували 5 869 виборців – 0,03%.

У липні Кива склав повноваження глави Соціалістичної партії. Це пояснювали тим, що на парламентських виборах 21 липня 2019 року Кива увійшов до списку партії "Опозиційна платформа – За життя" за №34. Так, він потрапив до Верховної Ради IX скликання.

Скандали, у які потрапляв Кива

Хабар

Під час роботи заступником начальника Управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області, у 2013 році був засуджений за отримання хабаря. Киві присудили 10 тисяч гривень штрафу. Наступного року за новим вироком суду йому збільшили штраф, але звільнили від покарання на підставі Закону "Про амністію в 2014 році".

У 2016 році військові звинуватили Киву у причетності до контрабанди з тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини.

Погрози активісту Стерненку

У 2018 році Кива у присутності правоохоронців погрожував розправою громадському активісту Сергію Стерненку. Окрім того, політик звинуватив у розкраданні міського бюджету загиблу активістку Катерину Гандзюк.

Торкання геніталій у сесійній залі

Журналісти спіймали народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Іллю Киву за тим, що він неодноразово торкався власних геніталій. Робив він це одразу після дзвінка жінці, яка, як згодом з'ясувалося, є одеською моделлю.

Дивіться: Pornhub опублікував відео з депутатом Іллею Кивою


Кива торкався своїх геніталій у залі Верховної ради / скріншот з відео

Сам Кива згодом прокоментував інцидент та запевнив, що не бачить у цьому нічого поганого. Мовляв, нічого такого немає в тому, що чоловік просто поправив свій член. Кива зауважив: він – "надто великий дядя, аби реагувати на таку дурницю".

Кива у масці Джокера

Кива прийшов до Ради з маскою "Джокера" 12 листопада. Згодом він її одягнув і почав прогулюватися сесійною залою. Сталося це під час прийняття депутатської присяги Сергієм Рудиком.


Ілля Кива прийшов у Верховну Раду у масці Джокера / скріншот з відео

Цікава Гра: знайдіть Джокера серед депутатів

Згодом хтось із нардепів взяв цю маску і скинув на підлогу, а далі її передали працівникам Апарату Ради, які працюють у сесійній залі. Кива почав шукати маску та звернувся до спікера парламенту Дмитра Разумкова. Той, зі свого боку. відповів, що не брав його "ґумовий виріб".


Кива поклав маску Джокера на трибуну, коли Сергій Рудик складав присягу / фото: Yan Dobronosov

Зрештою Кива відшукав маску, забрав її та вийшов із зали засідань. Пізніше він пояснив, що це своєрідний протест проти тих, хто називає себе "слугами народу". Кива пообіцяв їх викривати і боротися проти їхньої влади. Ідеться зокрема про зняття мораторію на продаж землі.

Про це: Кива у ефірі Кремль ТБ пояснив свою витівку з маскою "Джокера" у Раді

Декларація

У своїй декларації про доходи за 2018 рік Кива вказав, що безоплатно користується столичною квартирою на 43 квадратних метри у Києві. Політик є власником гаража на 394 квадратних метри та жомової ями також на 394 квадратних метри у селі Заводське на Полтавщині. Володіє він і земельною ділянкою на 1480 квадратних метрів у селі Соснівка на Полтавщині.

На рахунку у банку у нього 680 000 гривень. Не задекларував нардеп жодного автомобіля, ювелірних прикрас чи готівки.

Окрім майна, Кива є власником корпоративних прав на ТЗоВ "Союзенергогаз", громадські організації "Штаб Національного Захисту Херсонської області" та "Штаб Національного Захисту Полтавської області", ГО "Всеукраїнський Союз Ветеранів АТО", ГО "Громадський рух Киви-стоп наркотик", ГО "Всеукраїнська Національна Федерація Дворового Футболу", ГО "Всеукраїнська Національна Федерація Доміно".

Особисте життя

Нардеп розлучений. Він став батьком у 16 років, у нього є 25-річна донька Катерина – офіцер поліції. Також у нього є шестирічний син Георгій.


Кива з сином і донькою / фото з інстаграму Іллі Киви