З ними вже як пів року немає зв'язку, – зазначила голова наглядової ради фонда допомоги морякам "Ассоль" Світлана Фабрикант у коментарі 24 каналу.

Читайте також Вони боролися за мене: моряки розповіли про повернення з лівійського полону – зворушливе відео

За її словами, в Україні не можуть дізнатися, в якому стані зараз полонені.

"Двоє з чотирьох хворі на гепатит С. Півтора року там не було українського посла. В цьому регіоні, де розташована тюрма, проходять активні бойові дії", – пояснила голова наглядової ради фонда допомоги морякам "Ассоль" Світлана Фабрикант.

Один із тих, хто не повернувся – Євген Морарь. Він уже 3 роки хворий на гепатит. Мама вірить, що боротьба за Женю завершиться перемогою, і невдовзі вона побачить сина..

Обійму і буду ридати, цілувати руки і ноги. Він дуже хворий. Він там заразився гепатитом,
– сказала мама полоненого українського моряка Юлія Омельченко.

За українців, які були членами екіпажу судна "Капітан Хайям" наразі борються українські дипломати і благодійники.

Що відомо про повернення українських моряків зі судна "Рута"

  • Судно "Рута" з українським прапором лівійці затримали у квітні 2017 року за звинуваченням у контрабанді нафти. Однак згідно з міжнародними морськими конвенціями, члени екіпажу відповідають тільки за доставку вантажів, і аж ніяк не за ліцензії чи дозволи.
  • Боротьба за українських моряків точилася на всіх фронтах. Воювали за бранців дипломати, спецслужби, Офіс Президента, волонтери і благодійники. Адже за кожного з 14 заплатили викуп – по 21 тисячі доларів.