Про це заявив голова МЗС України Павло Клімкін під час прес-конференції.

Читайте також: Жодні санкції не зупинять: у Німеччині пояснили, чому "Північний потік-2" таки збудують

Так, міністр вважає, що реалізація проекту дасть Росії змогу «вибити» газотранспортну систему України, а також створювати безпекові провокації.

Якщо "Північний Потік" буде побудований, Росія зорганізує серію провокацій, і не тільки газових війн, для того, щоб припинити остаточно транзит через ГТС України,
– наголосив він.

Голова МЗС України наголосив, що під час тристоронніх газових переговорів у Брюсселі Україна буде наполягати на відповідності роботи української газотранспортної системи європейським правилам.

При цьому він наголосив, що німецька позиція полягає у вилученні "Північного потоку" з європейських правил. За словами міністра, європейські правила «Газпрому» невигідні – навіть "взагалі неможливі".

"Це буде тотальна маніпуляція, тому, або у нас всюди працюють європейські правила, або ми створюємо сірі і чорні зони, бо Росія буде безпеково захищати свою інфраструктуру і намагатися маніпулювати з тарифами і правилами, саджаючи Європу на цю газову голку", – заявив Клімкін.

Нагадаємо, нещодавно очільник Кремля Володимир Путін заговорив про можливе збереження транзиту газу через Україну в разі реалізації "Північного потоку-2". Аби серед інших питань обговорити і це, російська делегація наступного тижня вирушить до Брюсселя.

Що таке "Північний потік-2"?Це проект магістрального газопроводу з Росії в Німеччину, який хочуть прокласти через Балтійське море в обхід України. Німеччина, Фінляндія та Швеція видали усі дозволи на будівництво та експлуатацію газопроводу "Північний потік-2". Проти будівництва газопроводу виступили Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, Словаччина, США та Данія. Поява цього газопроводу збільшить залежність ЄС від російського "Газпрому", який вже постачає близько третини обсягів газу в ЄС. Україна після запуску "Північного потоку-2" втратить не лише дохід від транзиту блакитного палива, але й геополітичний важіль впливу.