Ігор Додон збирається оскаржувати результати виборів. Про це він оголосив на своєму брифінгу зранку понеділка, 16 листопада, повідомляє 24 канал.

До слова Результати виборів президента Молдови: перемогла Санду

Президент Молдови підкреслив, що попередні результати виборів показали, що наступним лідером держави стане Майя Санду. Тож він її з цим і привітав, але "також попередньо".

Я вітаю її з попередньою перемогою, але крапку у виборчому процесі буде поставлено, коли перевірять усі повідомлення про порушення,
– наголосив проросійський політик.

Він заявив, що другий тур виборів президента показав "безпрецедентні порушення". Зокрема він виділив заборону голосувати жителям невизнаного Придністров'я, підвезення й підкуп виборців у країнах ЄС, а також пряме втручання західних лідерів у виборчу кампанію.

"У цій ситуації я зобов'язаний використати всі законні методи, щоб опротестувати ці результати. Я не відступатиму, бо не можна так знущатись з наших громадян", – заявив Ігор Додон.

Результати виборів у Молдові й що вони означають

Після підрахунку 100% голосів Центральна виборча комісія Молдови показала впевнену перемогу опозиційної кандидатки:

  • Майя Санду – 57,74%,
  • Ігор Додон – 42,25%.

Ігоря Додона переважно підтримували в невизнаному Придністров'ї, що перебуває під окупацією Росії. Так само й сама "братська держава" та її сателіти були на боці чинного президента.

Натомість Майя Санду – проєвропейська кандидатка. Її підтримували у великих містах Молдови, а також діаспора за кордоном. На її боці члени ЄС, що підтримують євроінтеграцію Молдови й проукраїнські та проєвропейські політики з сусідньої України.