Це справа компанії "YouControl", засновники якої спромоглися написати програму, яка об'єднує дані з відкритих державних реєстрів, показує, керівників, підписантів, бенефіціарів і їхні зв'язки між іншими юрособами.

Їхній ресурс – справді дуже корисний інструмент для перевірки реальних та сумнівних зв'язків деяких компаній.

І часто - завдяки саме йому ми виявляли – як чиновники чи депутати контролюють власний бізнес, посідаючи державні посади. Так, перевірити цю інформацію стало легше. Простежити прямі конфлікти інтересів – теж. І ось саме це, вочевидь, дуже когось нагорі бентежило.

Читайте також: Україна без корупції: чи можемо ми щось змінити

За допомогою електронної системи, яка завантажує та аналізує дані з державних реєстрів, і ми, і наші колеги зробили десятки розслідувань.

Звісно, головним фігурантам цих історій це було явно не до вподоби. Куди краще закрити всю інформацію про бізнес та статки. Особливо тих, хто розглядає державний бюджет як джерело збагачення а державну посаду – як інструмент.

До речі, спроби СБУ закрити такий неугодний ресурс почалися ще в березні цього року. Тоді в квартирах керівників компанії та в офісі провели обшуки, вилучили гроші та техніку.

Юконтролівців звинувачували ніби у втручанні у роботу автоматизованих систем. Адже у цілому інформація, яку програма виводить на наші монітори, ніби відкрита та загальнодоступна.

Але головна претензія правоохоронців полягала у тому, що методи її збору – незаконні. Якщо спростити суть претензії правоохоронців до розробників програми – вони надто далеко зайшли. Усі відкриті реєстри - це в першу чергу інформація для персонального, а не роботизованого пошуку.

Насправді діставати одноосібно інформацію з реєстрів іноді важкувато – зазвичай треба реєструватися, вводити ідентифікаційний код, мейл, телефон, коди з смс – один запит по одній фірмі можна робити 10-15 хвилин, потім співставляти дані з кількох ресурсів. На це можуть піти години.

Програма зробить це все за кілька секунд. Перші обшуки та слідчі дії по "юконтролу" відбулися ще в березні. А от підозру засновнику компанії Сергію Мільману вручили за пару днів до нового року, і вже на 2 січня призначили суд, аби обрати запобіжний захід.

За словами того ж Мільмана, підозру йому вручили несподівано, бо до слідчих він йшов за запрошенням отримати вилучені ще навесні кошти кошти компанії. Якщо це правда, то якось не по-джентельменськи.

До речі, активну позицію з цього приводу висловлює саме сторона "Ю-контролу", а от із табору правоохоронців – тиша. Голос вони подавали хіба у судовій залі. Та й навіть це засідання хотіли зробити закритим для громадськості.

Насправді ця справа виглядає зовсім не як спроба держави захистити інформацію від хакерських атак віртуозних програмістів. Ні. Скриньку Пандори відкрили більше року тому. А тепер так хочуть закрити її в будь-який спосіб.

Ви ж пам'ятаєте, що відбулося, коли у публічний простір виклали декларації усіх держслужбовців та народних обранців? Звісно, у громадськості стався відвертий шок від того, що наші можновладці ще тоді надекларували. А що поховали – знайти стало справді легше. Та й тут найхитріші винайшли лазівку.

Читайте також: Білі ворони української правової системи: жінки, які наважились протистояти системній корупції

СБУ засекретила декларації усіх своїх співробітників. Їхні доходи настільки таємні, що суспільству про це краще не знати. І слухняне НАЗК підкорилося. До речі, сам глава СБУ Василь Грицак запевняв журналістів – мовляв нема чого розслідувати, мільйонів у його підлеглих немає.

А навіть крихта тих журналістських розслідувань про статки та зв'язки працівників СБУ вже довела – ховають недарма. Дорогі маєтки, представницькі автомобілі, земля в передмісті столиці. От приміром ми ж зовсім нещодавно розповідали про Петропавлівську та Софіївську Борщагівку під Києвом – це справжня резервація для працівників СБУ. Хоча ні, громадськості так багато знати не варто.

До речі, нагадаю ще про одного маскувальника. Головний військовий прокурор Анатолій Матіос теж ініціював вилучення з відкритого доступу декларації усіх своїх підлеглих. І найцікавіше – до суду, в якому активісти Центру протидії корупції вимагають оприлюднення усіх цих документів, надав свою постанову, майже весь текст якої навмисне замальований.

Це ж і дитині зрозуміло – від нас ховають вибухову інформацію, прикриваючись заходами безпеки. Це на перший вигляд виглядає навіть смішно, з іншого боку дуже зухвало, відверто із нас намагаються зробити дурнів, але ж найогидніше – така кострубата схема працює.

І навіть спроби громадських активістів у суді довести абсурдність приховування декларацій підлеглих Грицака та Матіоса досі не завершились успіхом. Але увага, зараз в першу чергу до справи "Юконтрола".

Справа, яку як на мене навмисне вирішили активізувати саме у новорічний період, коли країна святкує, коли громадські активісти та журналісти – пороз’їжджалися у відпустки. Аби зробити усе швидко, без зайвого галасу. Та, схоже, не вийшло.

Захмарну заставу у 6 мільйонів суд зменшив до 50 тисяч. Мільман та його адвокат налаштовані дуже оптимістично – вони запевняють – отримувати відкриту інформацію цілком законно. Спосіб – справа вторинна. Головне, аби раптом не позакривали й наявні реєстри. Враховуючи прецеденти з деклараціями працівників СБУ та військової прокуратури – нічого виключати не можна. І за право знати правду варто боротися. Адже той, хто володіє інформацією – володіє світом.