За результатами дослідження інтернет-видання "Тексти", тільки в українському сегменті "Фейсбуку" працює близько двох тисяч тролів, які, прикриваючись патріотичними гаслами, розповсюджують потрібні Кремлю повідомлення. Наприклад, викритий нещодавно користувач на ім'я Степан Мазур виявився звичайним "ДНРівським" бандитом.

Фейсбучного вояку Мазура вивели на чисту воду ще півроку тому, після чого його акаунт зник. Але чоловік з'явився в мережі під новими іменами. Одне з них – Микола Гайдук.

Мазур й далі адмініструє групи псевдопатріотів, серед яких – "Майдан-3" та "Українська революція".

Читайте також: Бойовики залякують донеччан каналізаційними диверсантами з України

На синдром відвертої брехні страждають і цілі міністерства у фейкових республіках Донбасу. Наприклад, повідомлення голови Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського про наслідки обстрілів бойовиків останні перекрутили по-своєму. Вони розказали, що на їхні голови з боку України прилетіла тактична ракета "Точка У", що не відповідало дійсності. Якби це сталося, то кілька десятків гектарів площі у зоні враження були б повністю знищені.

Щоб тримати в тонусі задурене населення, бойовики вдаються до обстрілів окупованих територій. А потім з російськими ЗМІ наганяють інформаційного жаху. Але місцеві мешканці за два роки війни добре навчилися відрізняти калібри і напрямок, звідки прилітає снаряд.

Читайте також: Глава "ЛНР" розповів нісенітницю про українців та сафарі на Донбасі

Для Росії брехня – це зброя, якою вона вже дістала увесь цивілізований світ.

«Класична» російська пропаганда на більшість українців не діє. Але брехня із-за "порєбріка" стає дедалі хитромудрішою. А це означає, що війна на інформаційному фронті буде тільки вдосконалюватись.