Пішов, щоб повернутися

Попри прогнози, що Міхеїл Саакашвілі після звільнення з посади голови Одеської ОДА полишить і українську політику, схоже, екс-президент Грузії іншої думки. Ситуація для Саакашвілі складається так, що через відкриті проти нього в Грузії кримінальні справи він не ризикне повернутися в рідну країну, мінімум, у найближчі п’ять років. На парламентських виборах в жовтні 2016-го його партія "Єдиний національний рух" програла провладній "Грузинській мрії". Напередодні виборів у Грузії були припущення щодо можливого повернення Саакашвілі на батьківщину. Тим більше, все сильніших обертів набирав конфлікт між ним і Києвом. Але нині зрозуміло, що в Грузію він точно не поїде. Тому лишаться два варіанти – або на Захід, або ж продовжити свою діяльність в Україні. Саакашвілі обрав друге.


Перемога в Грузії провладної партії олігарха Бідзіни Іванішвілі закрила шлях Саакашвілі

Через кілька днів після відставки Саакашвілі зібрав прес-конференцію, де емоційно розповів "хто винен, і що треба робити". Виною всьому корумповані чиновники і влада, яка не хоче з ними боротися, і, як правило, лише їх покриває. Дещиця правди в цих словах є – весь нинішній український істеблішмент знаходиться при владі 20-25 років, і за цей період зробили з України одну з найбідніших країн в Європі.

Без зайвої скромності екс-губернатор зазначив, що завдяки заходам, проведеним організацією "Рух за очищення", які були спрямовані проти корупції, вдалося добитися відставки прем’єра Арсенія Яценюка і генпрокурора Віктора Шокіна. Але голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, якого Саакашвілі звинувачував у махінаціях з поверненням ПДВ, залишився. Так само, як і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, з яким у Саакашвілі також був конфлікт.


Саакашвілі вважає відставку Яценюка своєю заслугою

Саакашвілі також лише через півроку після відставки Яценюка розказав, що Петро Порошенко пропонував йому очолити уряд. Та тодішній одеський губернатор відмовився, оскільки, за його словами, в нього були б зв’язані руки і ноги через те, що він би не мав підтримки в парламенті. Тоді президент начебто запропонував очолити власну партію БПП, провести ребрендинг і повести її на вибори, щоб потім сформувати нову коаліцію й уряд на чолі з Саакашвілі. Але й від цього він відмовився, бо партійний список на вибори формував би все одно Порошенко, і туди потрапили би всі ті, хто й сьогодні при владі.

Знову нова партія і нові обличчя

Тому, на думку Саакашвілі, немає іншого виходу, як створити нову партію і домогтися проведення позачергових парламентських виборів, щоб повністю оновити політичну еліту. Якщо коротко, то екс-президент Грузії пропонує те, що до нього робили інші, виступаючи за формування нової політсили з новими обличчями. Щоправда, Міхеїл Саакашвілі збирається влаштувати суворий відбір для майбутніх членів своєї партії. Основних принципів відбору два. Перший – до партії, яка поки що немає конкретної назви, не приймуть нікого, хто більше одного терміну був у Раді, незалежно від його заслуг. Другий – до партії не приймуть того, хто більше 2-3 років пробув на посаді у виконавчій владі.

Також, за словами Саакашвілі, в списку не буде жодного представника прямого або підставного великого бізнесу.

Ми будемо підтримувати бізнес, будемо всіляко йому допомагати. Але ми не будемо пускати бізнес у політику,
– заявив він.

Водночас, опиратися нова партія буде на малий і середній бізнес, для яких Саакашвілі обіцяв встановити єдині правила гри.

В мене немає ніякого капіталу, мас-медіа, військових формувань. І поки що немає сформованої політичної сили. Впевнений, що українці не хочуть жити по-старому і справді хочуть змін. Тому для мене було б дуже безвідповідально не спробувати щось зробити. Переконаний, що в теперішній політичній ситуації українцям набридли основні представники і провладної більшості, і опозиції. Люди будуть інстинктивно обирати інших,
– заявив він.

Досить туманно виглядають поки що обриси самої партії і її наповнення. Як заявив Саакашвілі в ефірі програми "Лівий берег" на 24 Каналі, щоб наповнити партію новими обличчями, він буде їздити по регіонах. При цьому він не підтримує назву "Хвиля" для свого політичного проекту, який зараз створюють деякі з його соратників. Зокрема, екс-заступник генпрокурора і екс-прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе, колишній заступник генпрокурора Віталій Касько, позафракційний народний депутат Віктор Чумак. Швидше за все, вони будуть разом із Саакашвілі створювати нову партію, але поки складно уявити, наскільки їм вдасться наповнити її якісними кадрами.


До партії приєднається частина "колишніх". Приміром, екс-заступник генпрокурора Сакварелідзе

Не виключено, що до його команди увійде голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе, яка подала у відставку в понеділок, 14 листопада. Її поява могла б додати позитивного іміджу політсилі. Але водночас партію багато хто сприймав би як партію іноземного грузинського десанту.

З досвідом президентства і управління великими проектами Саакашвілі зможе допомогти багатьом молодим українським політикам пройти у владу і почати її змінювати. Його не цікавлять посади міністра і віце-прем’єра. Він прийшов не для того, щоб щось мати: офшори, церкви, а щоб кимось бути,
– переконаний директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк.


До Саакашвілі може приєднатися і Хатія Деканоїдзе

В Україні є чимало активних і професійних молодих кадрів, та далеко не факт, що вони зможуть пробитися в ряди нової політичної сили. Як правило, коли мова заходить про перспективну партію з прицілом на участь у великій політиці, вмикається певна бюрократична система, зв’язки і, звичайно, гроші. Саакашвілі сам визнає, що в нього немає великого капіталу.

Дострокові вибори і новий парламент уже в 2017 році

Дуже суперечливо виглядає ініціатива Міхеїла Саакашвілі домогтися проведення позачергових парламентських виборів. Причому, на його переконання, новим парламент буде вже наступного року. Але з цього місця розпочинаються суцільні "але". По-перше, указ про проведення позачергових виборів підписує президент. Це лише при умові, що для цього є вагомі підстави. Одна з більш-менш реальних – відставка уряду і відсутність нової коаліції протягом місяця. Сумнівно, що Гройсман піде у відставку. Подання на його звільнення до парламенту може внести президент, та поки Порошенко цього не планує робити. Таке може статися тільки якщо він побачить, що Гройсман своєю бурхливою діяльністю тягне його рейтинг вниз.

По-друге, досі не ухвалений новий закон, згідно з яким парламентські вибори повинні проводитися на пропорційній основі за відкритими партійними списками, без мажоритарних округів і "гречки". Але поки що особливої ініціативи серед парламентарів у цьому напрямку не помітно. Особливо, зрозуміло, серед мажоритарників. За старою системою парламент практично залишиться таким, як зараз.

По-третє, сам Саакашвілі до 2018 року не може балотуватися до парламенту. Згідно до законодавства, потрібно не тільки мати українське громадянство, а й проживати на території України мінімум 5 років. Він склав свої повноваження президента Грузії лише в листопаді 2013 року. Хоча Міхеїл Саакашвілі заявляє, що не хоче до Верховної Ради.

Останнє, що я хотів би – дихати повітрям Верховної Ради. Після того, як ці бариги підуть, парламент треба провітрювати кілька років. Цей парламент приречений. Наступний повинен швидко сформувати уряд з нових людей і підтримати реформи. Думаю, наступний парламент буде сконцентрований навколо нових політичних сил, це повинна бути широка коаліція,
– заявив він.

Трохи дивно. Тому що зі слів Саакашвілі виходить, що сам він вважає для себе сидіти в парламенті певним приниженням. З іншого боку, якось же треба пояснити свої дії. Та й зробити все "швидко" не вийде. Як зауважив Давидюк, ризик Саакашвілі – його часто заносить у популізм.

По-четверте, чимало експертів і політиків переконані, що дострокові вибори дестабілізують ситуацію в Україні, і в них дуже зацікавлена Росія. Дійсно, низка подій за останні півроку, починаючи від убивства журналіста Павла Шеремета і закінчуючи роздмухуванням деякими політсилами внутрішньополітичної ситуації, спробами організувати "третій Майдан" тощо, дуже підірвала довіру до влади. Так, українці мають чимало причин для невдоволення, але це не привід для дострокових виборів. До того ж, треба нагадати, що найбільш активно ці вибори підтримує Юлія Тимошенко, яка має сьогодні найвищі рейтинги. Підтримують ідею дострокових виборів і в "Опоблоці", який теж займає лідерські позиції і прагне реваншу.


В дострокових виборах дуже зацікавлена Юлія Тимошенко

Перспективи іще ненародженої партії Саакашвілі наразі важко спрогнозувати. З одного боку, як стверджує Микола Давидюк, рейтинг Саакашвілі залежатиме від самого екс-губернатора і Порошенка.

Якщо президент буде відкривати кримінальні справи або відбирати громадянство у Саакашвілі, то його рейтинг швидко піде вгору. Якщо Порошенко займе більш хитру позицію і підійматиме проблеми оточення Саакашвілі, шукатиме бруд, то це негативно вплине на його популярність,
– вважає експерт.

За словами Давидюка, Саакашвілі має позитивний імідж і, швидше за все, буде об’єднання і партій, і громадських організацій, і лідерів на місцях. Це дасть йому статус непарламентського лідера опозиції.

"Саакашвілі відіграватиме роль локомотива. Він продаватиме не себе, а пропонуватиме голосувати за нових людей і тих, хто ще не був у парламенті. Це шанс для багатьох молодих українських політиків, адже поодинці їм буде складно пробитися", – переконаний політолог.


Путін теж не проти переобрання нинішньої влади в Україні

З іншого боку, Міхеїл Саакашвілі, хоча знає чимало таємниць українського політичного двору, може швидко згоріти. Тим більше, якщо не буде дострокових парламентських виборів, а вони відбудуться в 2019 році. До того часу багато українців забудуть про Саакашвілі. Крім того, ближче до виборів нові політичні проекти будуть з’являтися, як гриби після дощу. Це призведе до того, що українські громадяни або частково проголосують за вже нинішніх політичних важковаговиків, або їхні голоси розпорошаться між численними новими проектами. Частина яких, власне, і буде створена для того, щоб не дати перемогти більш серйозним конкурентам.

Читайте також: Саакашвілі пішов, але недалеко: чому звільнився губернатор-реформатор?