Польща стала однією з перших посткомуністичних країн, де взялися кардинально реформувати житлово-комунальний сектор. На початку 90-х там повністю відмовилися від житлових кооперативів – фактично, наших "жеків". Натомість почали створювати "житлові товариства", аналог українського ОСББ.

Читайте також: Інститут просвіти. Як втілити власну ідею за допомогою громадського бюджету: схема дій

Сьогодні досвід Польщі називають одним з найбільш вдалих. Співвласники будинку самі обирають постачальника послуг, визначають тариф на утримання будинку, формують фонди на поточний і капітальний ремонти. А деякі успішні товариства навіть почали будувати за накопичені кошти нове житло.


Досвід Польщі називають одним з найбільш вдалих

Україна наразі переходить на нові житлові відносини не так активно, як прогнозували. Однак вже зареєстровані майже 30 тисяч ОСББ.

До слова, зробити це не так вже й важко – треба лише зібрати ініціативну групу хоча б з трьох власників квартир, розповісти мешканцям будинку про об'єднання співвласників, провести установчі збори, проголосувати та офіційно зареєструвати ОСББ.


Не хочете ОСББ – шукайте управителя, який пильнуватиме за порядком у будинку

Не хочете ОСББ – шукайте управителя, фізичну або юридичну особу, яка пильнуватиме за порядком у будинку. Управителя теж обирають на зборах співвласників і домовляються з ним про вартість послуг. У будь-якому випадку, щоб досягти порядку – потрібно ставати господарем.