Принаймні зробити це пропонує колишній заступник глави закордонних справ Ірану Алаеддін Боруджерді. Про це інформує "Німецька хвиля".

Більше про: Протести в Ірані через збиття літака МАУ: останні новини з Тегерана – фото, відео

Якщо ти посол, слід знати закони та приписи країни і поважати дипломатичні критерії,
– заявив Алаеддін Боруджерді.

На його думку, після цього Макейру більше нема чого робити в Ірані, тому Боруджерді звернувся до чинного глави МЗС Ірану Мухамеда Джавадка Заріфа з закликом звільнити британського посла від його обов’язків у країні.

Тим часом сам Роберт Макейр заперечує те, що брав участь у масових протестах. Каже: прийшов лише на траурну церемонію за загиблими в авіакатастрофі.

Можу підтвердити, що я не брав участі в жодних демонстраціях! Ходив на захід, анонсований як траурна церемонія в пам'ять про жертви трагедії PS752. Цілком нормальне бажання – віддати шану: ​​деякі з жертв були британцями. Пішов через п'ять хвилин, коли деякі стали скандувати гасла,
– наголосив він у твіттері.

Що відомо про протести в Ірані:

  • Вони спалахнули на тлі появи інформації про збиття літака МАУ військовими ракетами Ірану.
  • На протест вийшли тисячі іранців, вони висловили свою незгоду з діями влади та тим, що вона заперечувала і тривалий час приховувала інформацію про катастрофу.
  • Серед протестувальників були родичі та друзі загиблих. Слід наголосити, що найбільше серед пасажирів літака було саме уродженців Ірану.
  • Люди вимагали відставки верховного лідера Ірану Алі Хаменеї, судового переслідування винних військових та посадових осіб, виступали проти Корпусу вартових ісламської революції.
  • За кілька годин мирний протест переріс у сутички. Проти мітингувальників поліція використала сльозогінний газ, кийки, водомети, світло-шумові гранати та стріляла зі зброї.

Що відомо про катастрофу літака МАУ в Ірані?Вранці 8 січня український літак Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився на околицях Тегерана. 167 пасажирів та 9 членів екіпажу летіли до Києва – не вижив ніхто.

Катастрофа сталася приблизно за годину після того, як Іран атакував ракетами американські бази в Іраку.

Літак розбився після того, як в нього влучили ракети протиповітряної оборони Ірану. Це підтвердила влада країни 11 січня. До цього такі заяви робили лідери низки західних країн (Канада, США, Велика Британія, Нідерланди) з посиланням на інформацію власної розвідки.