Хаменеї наполіг, щоб причини трагедії і результати розслідування були опубліковані "чесно і прозоро". Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на місцеві неофіційні ЗМІ.

​Важливо: Іран ракетами збив літак МАУ над Тегераном: коли тіла загиблих українців повернуть додому

Перед цим відбулось засідання Вищої ради національної безпеки Ірану.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї, якому повідомили про випадкове збиття (літака МАУ біля Тегерана – 24 канал), заявив, що інформація повинна бути оприлюднена після засідання вищого органу безпеки Ірану,
– мова у повідомленні.

Іран визнав, що іранські військові "ненавмисно" збили український літак біля Тегерана 8 січня. По літаку МАУ стріляли кілька разів. Причина авіакатастрофи та смерті усіх людей на борту – "людська помилка". Перед цим Іран заперечував, що може бути причетним до збиття українського літака та говорив про "технічні несправності" самого повітряного судна.

  • Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф написав у соцмережі, що "людська помилка під час кризи, спричинена авантюризмом США, призвела до катастрофи". Він висловив "глибокі вибачення та співчуття родинам усіх жертв та іншим постраждалим".
  • Президент Ірану Хасан Рухані підтвердив слова глави іранського МЗС та заявив, що слідчі "продовжують розслідування цієї великої трагедії і непрощеної помилки". Іранський президент також висловив свої співчуття родинам загиблих і розпорядився вжити всіх заходів для компенсацій.

карта катастрофа літака МАУ в Ірані мапа падіння літака

Авіакатастрофа МАУ в Ірані / Карта 24 каналу

Як відреагувала Україна

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на цілковитому визнанні вини та очікуватиме від Ірану запевнень щодо повного й відкритого розслідування катастрофи.

Окрім того, 45 українських фахівців повинні отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості. Україна очікує притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій.

Авіакатастрофа в Ірані список загиблих
Хто з українців загинув в авіакатастрофі в Ірані / Ілюстрація 24 каналу