Фінансові таємниці можновладців. Напередодні 400 журналістів з 67 країн одночасно опублікували свої розслідування. Це так зване продовження проекту Panama Papers, яке вони оприлюднили рік тому. Цього разу журналісти отримали доступ до нових документів та проаналізували дані про власників офшорних компаній з двох десятків юрисдикцій, розташованих переважно на невеликих екзотичних островах.

Нове розслідування назвали Paradise Papers або "Документи з райських островів". Команда "Слідства.Інфо" долучилася до міжнародного проекту й знайшла в документах понад десяток українських прізвищ. Фігурує там і президент Петро Порошенко.

Читайте також: Світ багатіїв похитнеться: що демонструє "райський" скандал із офшорами

У панамський скандал Петро Порошенко потрапив рік тому. Тоді світові ЗМІ одночасно опублікували велике розслідування. Воно розкрило причетність багатьох лідерів держав і відомих людей до приховування величезних сум грошей в офшорних компаніях. Криміналу в схемах роботи своєї корпорації Порошенко не вбачав. Мовляв, офшори йому потрібні, аби передати "Рошен" в сліпий траст для подальшого продажу.

Є різниця випадків у Росії, Ісландії і в іншому світі. У нас це не робилося таємно і не для мінімізації податків. Єдиною метою було відділити бізнес президента України від будь-якого політичного впливу. Це нормальна практика,
– заявляв Петро Порошенко.

Про питання президентських офшорів швидко забули. Жодне правоохоронне відомство не оприлюднило інформацію про перебіг перевірки. Однак в межах міжнародного проекту журналісти "Слідство. Інфо" отримали нові документи та докази, що офшор гаранта створювався все ж таки з метою уникнути сплати податків. Схема така – улітку 2014 року одразу після того, як Порошенко став президентом, його юристи шукали офшорний острів для корпорації Roshen та написали листа до колег з острову Мен.

Читайте також: Фірма з острову Мен відмовилась співпрацювати з компанією Порошенка

Наразі, за даними журналістів, Roshen продовжує володіти нідерландська компанія. За цей рік завдяки своїй корпорації президент збагатів на 1 мільярд доларів. У президентській фракції вже відреагували на звинувачення і назвали матеріали "безпідставними домислами".

Корпорації Roshen, яка зараз заходиться в сліпому трасті "Ротшельд" жодним чином не має відношення юридично до Петра Порошенка, як президента країни, і не впливає на всі ті процедури, які здійснюються банківська міжнародна установа,
– зазначила представник президента Петра Порошенка у Верховній Раді Ірина Луценко.

Загалом у новому розслідуванні журналістів фігурують понад 10 українців. Серед них – колишній віце-прем'єр від "Радикальної партії" Валерій Вощевський та друг Януковича Антон Пригодський, якого називали "сірим кардиналом" "Партії регіонів". У "райські документи" також потрапив
топ-менеджер "Нафтогазу" Сергій Олексієнко, який зараз є членом правління "Укртрансгазу". Згідно з документами, офшорну компанію йому створили для виведення валюти за кордон.