Київська митрополія від моменту свого створення у 988 році була автономна, мала гарно розвинуте самоуправління. Глава Української православної церкви мав права та привілеї надзвичайно потужні, але традиційно скромно іменувався митрополитом.

Але Російська православна церква, яка відкололась від Києва і ніколи не отримувала томос про автокефалію, домоглась підпорядкування собі Київської Митрополії. Тому і виходить: Російська церква є дочкою української православної церкви і уже століттями заявляє, що володіє вищою церковною владою над УПЦ (МП) хоча є її дочірньою церквою.

Читайте також: Українська та російська церкви: хто кому матір і до чого тут Томос

11 жовтня синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

На засіданні Синоду також було ухвалене рішення про зняття анафеми з партріарха УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія і визнання їх канонічними.

Як пояснив сам Філарет, це дає можливість УПЦ КП об’єднатись з архієреями московського патріархату та з автокефальною церквою (УАПЦ), щоб створити в Україні єдину православну церкву.

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні?9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні й був ухвалений дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви.

Після надання Україні Томосу у Києві проведуть об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля. На думку релігійних експертів, цей Собор може відбутися вже до кінця 2018 року.

Про зібрання Собору вже найближчим часом оголосив глава УПЦ КП Філарет.