Біографія Івана Баканова

Іван Баканов народився 2 травня 1974 року у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Разом з українським президентом Володимиром Зеленським він жив у одному під’їзді. Баканов і Зеленський – друзі з дитинства.

Читайте також: Іван Баканов став головою СБУ

Освіта

Щодо освіти Баканова, то тут виникають деякі протиріччя. Так із відкритих джерел відомо, що він закінчив Академію праці, соціальних відносин і туризму у Києві. За іншою, неперевіреною інформацією, Баканов має дві вищі освіти, одну з яких здобував у тому ж виші, що й Зеленський – Криворізькому економічному інституті Київського економічного університету імені Гетьмана. Другу вищу освіту він начебто здобував теж у КНЕУ імені Гетьмана.

Кар'єра

З 25 січня 2013 Баканов – керівник ТОВ "Квартал 95", а з 27 грудня 2013 – керівник ТОВ "Студія Квартал-95".

На ім'я Івана Баканова зареєстровані компанії ТОВ "Студія Квартал-95" і ТОВ "Квартал-95". Їх засновник і кінцевий бенефіціар – "Green Family Ltd", зареєстрований на Кіпрі, в Нікосії. Там вказані два керівники – Оксана Лазаренко (дружина Івана Баканова) і Марина Разомова-Георгіу.

Політична кар’єра

Окрім того, від грудня 2017 року Іван Баканов є лідером політичної партії "Слуга народу".

Читайте також: Кого Зеленський призначив на ключові посади: список

Він був також главою передвиборного штабу кандидата в президенти України Володимира Зеленського.

Баканов часто супроводжує Зеленського під час офіційних зустрічей. Так він їздив до Парижа на зустріч Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Зеленський Баканов призначення
Зеленський із делегацією у Франції, в окулярах – Іван Баканов// Getty images

Вже 22 травня 2019 року Іван Баканов призначений першим заступником голови Служби безпеки України та начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Сім'я

Баканов одружений, дружина – Оксана Лазаренко. Сім’я виховує синів Степана і Артура, який з 2014 року і по теперішній час навчається у КНЕУ імені Вадима Гетьмана.

Кабінет міністрів премєр Гончарук інфографіка
Хто потрапив у новий Кабінет міністрів / інфографіка 24 каналу