Творіння бостонських розробників – це перший соціальний робот для активної сім'ї, який полонив серця американців. Чи не вперше у людей з'явилось відчуття, що у них удома з'явився новий член сім'ї, а не набір залізяччя, що вміє говорити. І дарма, що робот не може відчувати емоції, він точно вміє їх викликати.

Jibo – соціальний робот

Своїм успіхом Jibo завдячує, насамперед, Синтії Брезель – докторці культового Массачусетського технологічного інституту. За її спиною розробка таких роботів, як Kismet та Leonardo. Jibo з'явився як результат багаторічного досвіду і виправлених недоліків попередніх моделей.

Зручність цього робота полягає й у тому, що можна залишати повідомлення і нагадування один для одного. А для цього потрібно було створити окремий сервер. За цим бостонська команда звернулася до компанії Waverley Software, що розташована у Кремнієвій долині, а та своєю чергою поділилася роботою зі своїми офісами у Львові та Харкові.

Читайте також: Родина Білоножків – винахідники сценічних навушників

Протягом двох років 12 українців створювали хмарний сервер. Це просто, якщо є кілька роботів. А що робити, коли компанія продаватиме їх мільйонами? Потрібно було передбачити цей ріст. Крім того, українці унеможливили доступ до приватної інформації сторонніх користувачів, зокрема працівників компанії Jibo. До того ж в Україні розробили мобільну аплікацію та контролювали якість програмного забезпечення.

Ще задовго до появи на ринку Jibo викликав неймовірний резонанс. Улітку 2014 року, витративши усі заощадження, Синтія Брезель представила прототип на краудфандинговій платформі Indiegogo. Попросивши 160 тисяч доларів, команда зібрала понад 3,5 мільйона. Стати першими власниками зголосилися 4 тисячі 800 людей, і байдуже, що на свого біленького друга довелося чекати майже три роки.

Робот Jibo викликав неймовірний резонанс

Jibo, у якому, образно кажучи, тече трохи й української крові, чи то радше струму, підкаже вам, який інгредієнт додати у рецепт, розповість жарт, передасть нагадування від доньки, знайде найближчу кав'ярню від дому і просто підтримає розмову.

Коштує Jibo 900 доларів. Щоправда, спілкується він наразі тільки англійською мовою.