До обрання нового очільника НАБУ усі повноваження залишатимуться у чинного глави відомства Артема Ситника. Відповідне рішення прийняв Кабмін на позачерговому засіданні, повідомляє 24 канал.

Зауважте НАБУ попросило у Венедіктової дозвіл на затримання Вовка та суддів ОАСК

Міністр юстиції Денис Малюська наголосив, що цим рішенням Кабмін дає НАБУ шанс нормально працювати після того, коли у дію вступить рішення КСУ.

Ми нічого радикально не змінюємо, проте забезпечуємо збереження статусу-кво до набрання чинності закону, який впровадить новий порядок призначення директора НАБУ відповідно до рішення КСУ,
– наголосив Малюська.

Очільник уряду Денис Шмигаль наголосив, що збереження незалежності НАБУ є пріоритетом. За словами прем'єра, відповідний законопроєкт стане важливим кроком для антикорупційної боротьби.

"Ми зміцнюємо антикорупційну архітектуру та залишаємося вірними антикорупційній політиці", – наголосив Шмигаль.

Ситник і рішення КСУ: деталі

  • У серпні 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційним призначення Ситника главою НАБУ.
  • У суді заявили, що, призначаючи у 2015 році Ситника на посаду, п'ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження.
  • У НАБУ заявили, що таке рішення КСУ є політично вмотивованим.
  • 26 жовтня Окружний адмінсуд Києва схвалив рішення відсторонити Ситника з посади директора НАБУ. Упродовж місяця Ситник мав передати свої повноваження комусь із заступників.
  • В Офісі Президента наголосили, що рішення ОАСК оскаржуватимуть.