Про це в ефірі 24 каналу розповіла адвокатка Олена Грицаєнко.

Важливо: Насіров поновився на посаді голови ДФС: що відомо про одіозного екснардепа

За її словами, вважати Насірова чинним фіскалом – незаконно, тому що Кабмін прийняв правильне рішення про звільнення, адже в Україні не може перебувати на державній службі людина, яка має іноземне громадянство.

Я спілкувалися з представниками Кабінету Міністрів, вони будуть подавати касаційну скаргу,
– наголосила адвокатка.

Вона додала, що раніше Мінфін отримав інформацію про те, що Роман Насіров має громадянство Великобританії. Відповідно до закону, якщо є така інформація, Кабмін протягом трьох днів має звільнити особу із займаної посади, що і було зроблено. В цьому випадку інформація була отримана від посольства Великобританії, що дає підстави стверджувати, що інформація є обґрунтованою і достовірною. Тому Кабмін виніс правильне рішення про звільнення, однак суд, на жаль, іншої думки.

Грицаєнко підкреслила, що ми маємо патову ситуацію, тому що, фактично, є три розпорядження Кабміну:

  • розпорядження, яким Насірова призначили на посаду, і воно діюче – ніхто його не скасовував;
  • розпорядження про звільнення, яке скасував суд;
  • розпорядження про відсторонення від займаної посади – однак це розпорядження Кабімн сам скасував після розпорядження про звільнення з посади.

"І тому ми маємо два рішення, які, фактично, скасовані вже і не діють, і рішення про призначення на посаду, яке є діючим. Тому, на преший погляд, він є головою ДФС",
– сказала адвакатка.

Що відомо про справу Насірова

► Апеляційний суд 24 лютого поновив Романа Насірова на посаді Державної фіскальної служби.

► Три роки тому Романа Насірова арештували та звинуватили у причетності до газових схем олігарха-втікача Олександра Онищенка. Насіров, нібито, зловживаючи владою надав пільгову розстрочку за видобування корисних копалин, а Онищенко проводив завдяки цьому корупційні схеми. Через цю схему держава отримала збиток у 2 мільярда гривень.

Насіров вийшов з-під арешту заплативши заставу у 100 мільйонів гривень. А вже на початку 2018 року Кабмін звільнив Насірова. І відтоді почалася епопея з поверненням на роботу скандального чиновника.

► Рік тому суд навіть змушував державу виплатити грошову компенсацію колишньому головному фіскалу за звільнення. Проте тоді Кабмін не здався і оскаржив це рішення. Цікаво, що Насіров, який у 2016 році декларував мільйони гривень готівкою, кілька дорогих авто та два десятки земельних ділянок, продовжує наполягати на виплаті йому грошової компенсації не лише за звільнення, але і за весь час, який він, нібито незаконно, не може працювати.

► Поки Насіров намагається повернутися на посаду голови ДФС, антикорупційний суд продовжує розглядати справу про збиток державі.

Відео: адвокатка розповіла, чи законне поновлення Насірова на посаді