Голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін в ефірі 24 каналу пояснив, що насправді НАБУ мало право публікувати відеозапис, який є доказом причетності нардепа Юрченка до корупційного скандалу.

Детальніше Справа про хабар нардепу Юрченку: НАБУ опублікувало відео

Шабунін пояснив, що це сталось через генпрокурорку Ірину Венедіктову, яка відтягувала підписання підозри Юрченку. "Був хабар, зафіксований негласними слідчими діями, яке НАБУ було змушено викласти в публічний доступ після того, як генпрокурорка, обрана "слугами народу", 5 днів не підписувала підозру Юрченку", – сказав голова "Центру протидії корупції".

Коли Качура розповідає про незаконне викладення, "фейсбучні" відео, провокації хабарем – пан Качура бреше. Він хай закон прочитає,
– наголосив Шабунін.

Качура також заявив, що НАБУ не працює так, як потрібно, і "результат роботи – нульовий". Шабуніна обурили ці слова нардепа. Він запевнив, що НАБУ працює дуже добре.

"Кожен раз, коли якийсь "слуга" Зеленського, чи когось іншого говорить про сотні справ, які розвалилися – запитайте його, хай назве 1 з цих справ. Після цього зазвичай депутати втікають з ефірів, адже немає жодної справи, яка б розвалилася", – сказав Шабунін.

Що говорив Качура

Нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура в ефірі 24 каналу стверджував, що є рішення Конституційного суду про неконституційне призначення Артема Ситника, а тому вони не можуть його проігнорувати і повинні дотриматись. Також нардеп заявив, що Ситник "перетворює свою посаду на політичну, займається політичним піаром".

"НАБУ замість того, щоб добиватись в судах рішень щодо корупціонерів, викладає веселі відеоролики у фейсбук та ютуб ще до вручення підозри. І це не тільки про Юрченка. Де результати роботи НАБУ? Витратили 10 мільярдів на НАБУ і САП, а результат нульовий", – сказав Качура.

За його словами, єдиний шлях звільнення Ситника – приведення і призначення прозорого аудиту діяльності керівника НАБУ.

Дивіться включення Качури та Шабуніна на 24 каналі: відео

Справа Юрченка: що відомо

  • Першим про причетність "слуги народу" Олександра Юрченка до корупції повідомив нардеп Гео Лерос. Вже 15 вересня 2020 року НАБУ оприлюднило відео, на якому детектив під прикриттям передає помічнику Юрченка хабар у 13 тисяч доларів. Ймовірно, готівку помічник мав передати своєму керівнику.
  • Член наглядової ради Укрзалізниці Сергій Лещенко пояснив, що це був аванс за внесення змін у закони про побутові відходи.
  • Детективи НАБУ оголосили підозру помічнику Юрченка, а згодом взяли його під варту.
  • Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова спочатку заявляла, що Юрченку ще рано оголошувати підозру. Однак згодом таки підписала документ. Однак вручити підозру нардепу було проблематично, адже він закрився на якийсь час у будинку.
  • Юрченка виключили з фракції "Слуги народу".
  • Президент Володимир Зеленський невдовзі після інциденту з нардепом заявив, що винні "мають сидіти".