Автоматична гвинтівка М4 – це молодий нащадок легендарної американської гвинтівки М16. І віднедавна цю модель заявили, як потенційну заміну для радянського Калашнікова. А з нею і перехід на новий калібр – 5,56.

"Це, я вважаю, взагалі буде таким показовим проектом інтеграції в світове співтовариство, оскільки це наблизить до сумісності із НАТО. Це головне питання для вступу в НАТО", – вважає заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" Денис Гурак.

Читайте також: Чи зможуть "Джавеліни" переламати ситуацію на фронті: думка експерта

Головною перевагою саме цієї моделі є легка маніпуляція зі зміною ствола. Українська компанія "Зброяр" вже виготовляє такі гвинтівки, щоправда цивільного зразка. І кажуть, змінювати один калібр на інший, звісно, можна, проте ефективність такої зброї викликає сумніви.

Технічно – це зробити досить легко. Ми беремо затворну раму з затвором 2-2-3, діаметр донця гільзи 2-2-3, а 7,62 більший. Тобто якщо йде зміна верхньої частини коробки, то і затвор безпосередньо має бути іншим,
– прокоментували в компанії "Зброяр".

"Укроборонпром" заявляє, що проект готові втілити за лічені місяці. Вже мають ліцензію і всі необхідні технології. Чекають лише "відмашки" від Міноборони.

М4-ті в світі виготовляє цілий ряд компаній. Зокрема, лідерство утримують Remington, Smith & Wesson, Bushmaster та Colt. Але такі партнери "Укроборонпрому" не підійшли. Натомість до співпраці залучили фірму Aeroscraft. В стрілецькому світі про таку ніхто не чув, адже її профіль не стріляти, а літати.

Дирижаблі – ось цільовий напрямок компанії Aeroscraft. І хоча фірма американська, її власник українець – Ігор Пастернак. Жодних незручностей у некорельованому профілі "Укроборонпром" не бачить.

Це те ж питання конкуренції, вони прийшли, запропонували. У них є ця технологія, і є цей продукт. Поки що інші не запропонували. Якщо прийде SIG Sauer чи якась інша фірма, то, звичайно, будемо з ними працювати,
– пояснив Гурак.

Микола Мікулич – збройний експерт і інструктор з вогневої підготовки. За його словами, щодня зіштовхується з низьким рівень стрілецької підготовки українських військовослужбовців. Каже, такі нововведення виправдані для окремих спецпідрозділів, для пересічного ж солдата результи стрільби з М4-го чи з Калашнікова не надто будуть відрізнятись. Тому заяви про переоснащення армії породжують здогадки.

Це виглядає, як типічна схема розпилу бюджетних коштів по залученню якоїсь не зрозумілої контори. Чому ви питаєте контора з дирижаблями? Тому що, напевно, контора Smith & Wesson не захоче приймати участь в розпилі бюджетних коштів,
– прокоментував експерт.

Невизначенним питанням стоїть і забезпечення тими самими натівськими набоями. Патронного заводу поки в Україні немає, і чим тоді забезпечувати нові гвинтівки, теж не зрозуміло. Міноборони перехід на М4 розглядає позитивно, проте коли це станеться – не прогнозують.

Читайте також: Військові провели випробування керованих зенітних ракет: видовищне відео

Заміна старої стрілецької зброї на нову в Україні лунає не вперше. Так у 2014-му Нацгвардія взяла на озброєння автомати "Форт". Це ліцензійна копія ізраїльського "Тавора". І не дивлячись на показовість на парадах, у зоні бойових дій цей експонат зустрічається вкрай рідко. На закордонних ринках М4-й коштує від 1,5 до 3 тисяч доларів. Українська армія налічує 250 тисяч військовослужбовців. Щоб кожному вручити по новому автомату, бюджет має виділити як мінімум 1 мільярд гривень. Тому коли це станеться не береться прогнозувати жоден експерт.